Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Talvivaara aukaisi silmät kultakaivoksen suhteen: "Ei tämä olekaan pelkkä työpaikka-juttu"

Rantasalmella Talvivaaran ympärillä vellonutta keskustelua on seurattu mielenkiinnolla, sillä aivan kirkonkylän kupeessa tutkitaan kultaesiintymää. Talvivaara on saanut huolen pintaan.

Osikonmäen kultakaivoksen mahdollinen paikka
Kuva: Adam Bellgrau/Yle
Riina Kasurinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rantasalmen Osikonmäkeä koeporataan kullan kiilto silmissä. Mahdollisesti aikanaan perustettava kultakaivos olisi Talvivaaran kaltainen avolouhos. Monia rantasalmelaisia kaivos huolestuttaa.

- Nyt kun Talvivaarasta on ollut juttua paljon, niin en kyllä suosittelisi kaivosta, mutta olisihan sillä työllistävä vaikutus, pohtii taksinkuljettaja Reino Vänskä ja pukee sanoiksi monen ajatukset.

Talvivaaran ympärillä vellonut keskustelu on vaikuttanut yleiseen mielipiteeseen, se todetaan Osikonmäkeä tutkivasta kanadalaisesta kaivosyhtiöstäkin. Seija Partinen kertoo uutisoinnin olleen itselleen silmien avaaja.

- Se on justiinsa vaikuttanut ajatuksiini. Ihan selkeästi. Ei ne luontoasiat aikaisemmin tullut mieleenkään, mutta sitten hoksasi, että eihän tämä olekaan ihan vaan pelkkä työpaikkajuttu. Suoraan sanottuna kauhistuttaa ne ympäristöhaitat.

Osikonmäen tienviitta
Kuva: Adam Bellgrau/Yle

Tellervo Issakainen ei usko kaivoksen edes kannattavan.

- Onko siellä niin paljon kultaakaan, että kannattaa ruveta ihmisten pihapiirejä ja asuinalueita mylläämään. Ehkä jos se olisi jossain tuolla sivummalla, mutta kun se on ihan asutuksen alla.

Issakainen ei pelkää Talvivaaran toistuvan enää.

- Eiköhän nuo ota siitä opiksensa, toivotaan ainakin, että jos se kaivos tulee tänne,  niin ei tulisi tuommoisia hutia ja kauheita töitä.

"Jos ne päättää kaivoksen perustaa, niin kyllä ne sen tekee"

Kanadalaisella kaivosyhtiöllä on toistaiseksi vasta lupa etsiä malmia, eikä kaivoslupa ole vielä ajankohtainen. Loppukesästä jatkuvat koeporaukset tuovat lisätietoa kultaesiintymästä. Ainakin yksi rikas, mutta kapea suoni on löydetty.

Lupien saaminen kaivostoiminnan aloittamiseksi aikanaan edellyttää laajaa kuulemiskierrosta. Tuolloin kaikilla kaivoksen vaikutuspiirissä olevilla on mahdollisuus sanoa sanansa asiaan. Rantasalmella ollaan epäileväisiä vaikutusmahdollisuuksiin.

- Varmasti äänen saa kuuluviin, mutta mikä vaikutus sillä sitten on. Kun kuitenkin lain perusteellakin jonkunlaisia oikeuksia niillä yhtiöilläkin on, että kyllä hieman epäilen sitä yksittäisen kansalaisen vaikuttamismahdollisuutta, Antti Turkki pohtii.

Vänskä on samoilla linjoilla.

- Eiköhän ne isommissa instansseissa päätetä nämä asiat. Jos ne päättää sen kultakaivoksen perustaa, niin kyllä ne sen tekee.

Suosittelemme