Hyppää sisältöön

Naivismin tähdet tuikkivat Iittalan kesässä

Galaxin suurin naivistisen taiteen näyttely esittelee Iittalassa 45 alan huipputekijää. 25-vuotisjuhlakatselmus palauttaa myös jykevän Hannu Riikosen Heinäsen pariskunnan muotokuvan lähtöpisteeseen. Aira ja Kalevi Heinänen käynnistivät Iittalan naivistit vuonna 1988. Neljännesvuosisadassa naivismi on voittanut satojentuhansien katsojien sydämet.

Kuva: Kari Mustonen / Yle

Naivismin maailma on globaali. Naivisti katselee maailmaa hieman yksinkertaisesti tai absurdisti. Naivisti on elämää jo kokenut, ja sitä tunteva, kovin nuoria naivismin tekijöitä ei maailmalla eikä kotimaassa juurikaan ole.

Iittalan naivistit tunnetaan laajasti. Esimerkiksi serbialainen taitelija Mile Davidovic ajoi Euroopan läpi lähes 5000 kilometriä taulut autossaan. Iittalan kesässä mies Adrianmeren tuntumasta on sydämellinen kuin vain olla voi.

- Iittala tuntuu ihanalta paikalta, vakuuttaa Davidovic.

Mile Davidovicin töissä helisee musiikki. Kansanmusiikki Balkanilta tavoittaa kansallispukuiset soittajat, jotka keräävät kuulijoikseen kyläpahasessa lähinnä ankkaparven. Maailmalla Mile Davidovc on tunnettu naivismin tähti.

Tunnettuja naivismin kiintotähtiä maailma tulee myös muun muassa Haitista, Karibialta ja Afrikasta. Iittalassakin afrikkalainen värikylläisyys ja tekninen osaaminen loistavat. Iittalan vanhan puukoulun rappusten varteen on ripusteltu taidokkaasti koristeltuja polkupyörän kuravanteita. Peltipohja taipuukin taitavasti laajojen savanneista kertovien tarinoiden alustaksi.

Naivisteista ammattitaitelijoita

Naivistit Iittalssa näyttely kuten koko suuntauskin on ammattimaistunut. Toiminnanjohtaja  Irene Wai Lwin Moe kertoo, että yhä useampi on taidekoulutuksen saanut ammattitaiteiija.

- Vielä kuitenkin on myös alalle sydämen ja oman tekemisen kautta tulleita mestareita.

Kesän näyttelyssä on myös esillä alusta alkaen iittalassa olleiden taiteilijoiden kuten Alice Kairan ja Hannu Riikosen töitä. Kokemuksena naivismi vetoaa sellaisiin puoliin katsojissa, joita nuorena ei tahdo nähdä tai tunnustaa omikseen.

Rehevä pyöreys, itsepintainen ohjeistaminen tai keskelle järveä soutaneiden ketun ja jäniksen uupuminen airoissa ovat hellettäviä tuntemuksia. Ymmällä suunnastaan on myös kipparikarhu. Suuri ruorinpitelijä katselee lähtösatamaa, kun langanlaihat kettu ja jänis eivät enää souda. Viheltelevät kai keskellä järveä tähtien suuntaan.

Juhlanäyttelyn lisäksi Iittalassa on luvassa naivismin helmiä myös loppuvuodesta., sillä silloin voi tutustua esimerkiksi Martti Innasen omaa näyttelyyn.

Suosittelemme sinulle