Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Englannin keskuspankin pääjohtaja: Ihailen Risto Rytiä

Englannin keskuspankki puolusti toisen maailmansodan jälkeen Risto Rytiä maan ulkoministeriölle lähetetyssä kirjeessä. Nykyinen pankin pääjohtaja toi kirjeen Suomeen näytille.

Rytin kirjeen etu- ja takasivu
Rytin kirjeen etu- ja takasivu Kuva: Englannin keskuspankki
Heidi Asplund
Avaa Yle-sovelluksessa

Englannin keskuspankin pääjohtaja sir Mervin Kingillä on pitkä suhde Suomeen. Hän kävi Suomessa ensimmäistä kertaa jo opiskelijana vuonna 1970. Nyt hän on naimisissa suomalaisen naisen kanssa.

King kävi Suomen Pankin keskustelutilaisuudessa keskustelemassa pääministeri Jyrki Kataisen ja Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen kanssa. Samalla hän kertoi, miksi hän ihailee presidentti Risto Rytiä.

- Hän on ainoa ihminen taloudessa ja ehkä politiikassakin, joka edustaa ajatusta, ettei ole olemassa niin vaikeita ongelmia, ettei niitä voisi lähestyä objektiivisesti ja kiihkottomasti ja tehdä oikean ratkaisun, vaikka lopputulos olisi kuinka epämiellyttävä, King sanoo.

"Rytin kyvyt olivat ykkösluokkaa"

Kun Neuvostoliitto vaati Rytiä oikeuteen tuomittavaksi, Englannin keskuspankki kirjoitti Britannian ulkoministeriölle kirjeen. Neuvostoliittolaiset olivat saaneet ulkoministeriön vaatimaan, ettei Englannin keskuspankki saisi enää olla yhteydessä Risto Rytiin. Kirjeessä selitettiin, miksi keskuspankilla ei ole aikomustakaan hylätä Risto Rytiä.

Sir Mervin King on hankkinut kirjeen itselleen ja toi sen näytille Suomeen. Kirjeestä selviää, että Englannin keskuspankin johtajat tunsivat Rytin hyvin ja arvostivat tätä.

Hän ei ajanut kenenkään etuja, vaan keskittyi yleiseen etuun ja hän pysyi oikeudenmukaisena miehenä. Hän oli niin huomaamaton, ettei hän ensi katsomalta vaikuttanut loistavalta mieheltä, mutta hänen kykynsä olivat ykkösluokkaa millä tahansa mittapuulla. Hän saavutti täydellisyyden pelkällä pätevyydellään.

Kukaan ei voi olla häpeissään tai pahoillaan tai mitään muuta kuin ylpeä ollessaan Rytin ystävä, sanoivat venäläiset mitä tahansa.

Suosittelemme sinulle