Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Suomen erikoinen laki – humalassa pyöräily on kiellettyä, mutta sallittua

Polkupyörällä päihtyneenä polkeminen on lain mukaan liikennejuopumus. Lain rikkomisesta ei kuitenkaan seuraa mitään, sillä polkupyörän tai hevosvaunun kuljettajalle ei ole promillerajaa. Ei, vaikka ajaisi perjantairuuhkassa nelostiellä.

Polkupyörä Hämeenlinnan Viipurintiellä
Kuva: Markku Karvonen / Yle
Marcus Ziemann
Avaa Yle-sovelluksessa

Liikkuvan poliisin viestintäpäällikkö Jussi Pohjonen tietää lain kummallisuuden.

- Promillerajaa ei ole. Poliisin kanta on kuitenkin vanhaa sanontaa lainaten, että humalassa ei saa ajaa kuin partaa. Ja sitäkin vain varovasti.

Suomen lainsäädännön mukaan polkupyörä on ajoneuvo. Humalainen polkija syyllistyy rikkeeseen nimeltä ”liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla”.

- Kiellettyä on, mutta käytännössä ei. Hevosajoneuvo eli vaikkapa ravivaunu tai reki on sama juttu. Ihan samaa pykälää sovelletaan, jos katsotaan, että homma ei ole kuskin hallinnassa, Pohjonen sanoo

Poliisin aseena suullinen nuhtelu

Tiellä kiemurtelijalle seuraa poliisin langettama sanktio. Se on käsky taluttaa. Poliisin käskylle ei kuitenkaan ole aika- tai kilometrirajaa, joten hevosmies tai pyörälähetti voi hypätä pukille jälleen poliisin kadottua horisonttiin. Uudelleen tavattaessa käsky uusitaan.

Saksassa pyöräilyn promilleraja on 1,6. Parhaillaan osavaltioiden sisäministerit laativat ehdotusta rajan laskemisesta 1,1 promilleen. Saksan promilleraja perustuu lääketieteelliseen arvioon humalatilasta, jonka vuoksi polkupyörän kuljettaminen katsotaan mahdottomaksi.    

- Meillä Suomessa kun ei ole promillerajaa, niin toisin kuin moottoriajoneuvon kuljettaja, pyöräilijä ei ole velvollinen puhaltamaan. Saksan 1,6 on kyllä törkeä raja. Ehkä meilläkin pitäisi keskustella, halutaanko pyöräilyä säännellä enemmän, Liikkuvan poliisin Jussi Pohjonen toteaa.

Suomessa voisi hyvinkin kuvitella tilanteen, jossa kesähäiden seurue matkaa kirkolta kohti juhlapaikkaa. Hääseurueen letkassa ajavien autojen kuljettajien on oltava selvin päin. Hääparia letkan kärjessä kuljettava hevosmies voi sen sijaan laillisuuden rajamailla kieppua rattaillaan vaikka kuinka humalassa.  

Suosittelemme sinulle