Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Northlandin kaivos pysähtyi rahapulaan

Kaivosyhtiö Northland on joutunut keskeyttämään rautakaivoksensa toiminnan Ruotsin Pajalassa. Syynä on rahan loppuminen, koska Northlandin  pankkitilit suljettiin perjantaina velkojien vaatimuksesta.

Northlandin Kaunisvaaran rautamalmikaivos Ruotsin Pajalassa helmikuussa 2013.
Northlandin Kaunisvaaran rautamalmikaivos Ruotsin Pajalassa helmikuussa 2013. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Northlandin sijoittajasuhteista vastaava Petter Brunnberg vahvistaa puhelimitse Yle Uutisille, että Kaunisvaaran kaivoksen toiminta on keskeytetty perjantaina.

Brunnbergin mukaan kriisin ratkaisua haetaan koko viikonlopun ajan ja uusia tietoja on luvassa ehkä maanantaina.

Vaikutukset Suomeen

Northlandilla on kaivoshanke myös Suomen puolella Kolarin Hannukaisessa. Sen kannattavuusselvitystä on lykätty kriisin takia.

Pörssitiedotteen mukaan kaivosyhtiön hallituksen antama tavaroiden ja palveluiden tilaus- ja vastaanottokielto koskee kaikkia Northlandin yhtiöitä. Sijoittajasuhteista vastaava Petter Brunnberg ei halunnut arvioida asiaa Hannukaisen kannalta. Hannukaisen hanketta vetävää Northlandin Suomen-johtajaa Jukka Jokelaa ei tavoitettu tekstiviestillä.

Northlandin kriisi säteilee myös suomalaisiin laitetoimittajiin. Suurin velkoja on Kaunisvaaran rikastamon tehnyt Metso. Sen alihankkija on puolestaan tervolalainen Paakkola Conveyors, joka teki  Kaunisvaaran kaivoksen kuljettimen. Paakkola on hakenut yrityssaneerausta suuren asiakassaatavan jäätyä saamatta.

Paakkola ei ole paljastanut, onko kyse Northlandista. Muuta maksuvaikeuksissa olevaa kaivosyhtiötä ei ole yleisessä tiedossa pohjoisessa.

Velkojien kärsivällisyys loppui

Northland tiedotti perjantaina illalla Oslon pörssissä, että sen rahat ovat loppu eikä yhtiö pysty maksamaan laskuja.

Northlandin pörssitiedotteen mukaan sen pankkitilit jäädytettiin 370 miljoonan dollarin joukkovelkojia edustavan edunvalvontayhtiön Norsk Tillitsmann ASA:n vaatimuksesta. Norjalainen Norsk Tillitsmann on pankkien, henkivakuutusyhtiöiden ja arvopaperisijoittajien omistama edunvalvontayhtiö.

Kaivosyhtiö Northlandin vaikeudet paljastuivat talvella. Sen ensimmäisen kaivoksen eli Ruotsin Pajalassa viime joulukuussa aloittaneen Kaunisvaaran rautakaivoksen kustannukset oli arvioitu pari, kolmesataa mijoonaa dollaria todellista pienemmäksi.

Arviovirheen paljastuminen aiheutti osakekurssin romahduksen. Osakkeen arvo on käänteen jälkeen laskenut 95 prosenttia.

Pelastussuunnitelma

Myös Northlandin rahat olivat talvella lopussa. Yhtiö vältti talvella konkurssin hakeutumalla Ruotsissa yrityssaneeraukseen. Samalla käynnistyivät rahoitusneuvottelut, joista yhtiön johto on kuukausien varrella antanut toiveikkaita väliaikatietoja.

Toukokuun alussa julkistettiin rahoitussuunnitelna, jossa kaivosyhtiö hankkisi markkinoilta 362 miljoonaa dollaria lisää velkaa korkeakorkoisella joukkolainalla. 

Parin viime viikon aikana yhtiö on joutunut jatkamaan joukkolainan merkintäaikaa, kutistamaan pääoman 335 miljoonaan dollariin ja tarjoamaan markkinoille lisäporkkanoita, koska laina ei mennyt kaupaksi.

Epäluuloisten sijoittajien houkuttelemiseksi yhtiö lupasi lisäporkkanana nostaa joukkolainan koron 12 prosentista peräti 15 prosenttiin ja velkojille yhden paikan lisää yhtiön hallituksessa.

Pelastustie pystyssä

Entistä paremmista ehdoista huolimatta joukkolaina ei mennyt kaupaksi.  Aiemmin tällä viikolla Northland ilmoitti hankkeen kaatuneen. Samalla yhtiö kertoi, että sillä on 35 miljoonaa dollaria kolmen kuukauden toimintamenoihin ja että se jatkaa neuvotteluja lyhyen ja pitkän aikavälin rahoituksesta.

Nyt tuon 35 miljoonan dollarin toimintatilin käyttöoikeudet otettiin Northlandilta pois.

Konkurssin partaalla

Nyt Northlandin kassa on tyhjä ja sitä uhkaa konkurssi. Ruotsin medioissa on veikkailtu, että joku ostaa lopulta haaksirikkoutuneen yhtiön.

Yhtiön toimitusjohtaja Karl-Axel Waplan sanoo sanomalehti Norrbottens Kurirenin nettiuutisissa, että Kaunisvaaran kaivos on fantastinen ja se tullaan varmasti käynnistämään uudelleen.

Waplanin mukaan kriisin ratkaisukeinoista neuvotellaan koko viikonloppu.

Suosittelemme