Hyppää sisältöön

Pienet pikavipit unholaan - yritykset vippaavat viimeiseen asti

Ensi viikolla ei ole enää alle 2 000 euron suuruisia ja takaisinmaksuajaltaan lyhyitä pikavippejä. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä astuu voimaan laki korkokatosta, joka muuttaa pienlainatoiminnan kannattamattomaksi Suomessa. Pikavippiyritykset ovat reagoineet muutokseen valmistelemalla uusia, uuden lain mukaisia palveluja.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Kesäkuun 1. päivänä voimaan astuva pikavippilaki muuttaa suomalaista pikavippialaa huomattavasti. Käytännössä lainmuutos poistaa pienimmät ja lyhyeksi ajaksi annetut pikavipit todennäköisesti kokonaan.

Korkokaton seurauksena pikavipeistä saa periä nykyistä huomattavasti vähemmän korkoa. Suomen Pienlainayhdistyksestä arvioidaan, että pikavippiyritykset tuovat markkinoille kuitenkin uusia, uuden lain mukaisia tuotteita.

- Nyt on viimeinen viikko käynnissä, perjantain jälkeen ei enää pikavippejä nykymuodossa ole tarjolla. Uskoisin, että moni yrityksistä on tätä ennakoinut esimerkiksi niin, että pikavippien sijaan vastaisuudessa tarjotaan rahoitusmahdollisuutta erilaisten edullisempienkin tavaroiden kylkeen, vaikkapa osamaksun tai luottokorttisopimuksen muodossa, kertoo Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto.

Osa pikavippiyrityksistä häviää Kuusiston mukaan markkinoilta kokonaan.

- Joitain yrityksiä on jo jäänyt markkinoilta pois ja varmasti on paljon sellaisia yrityksiä, jotka lopettavat tämän viikon jälkeen. Isojen yritysten toiminta todennäköisesti siirtyy lähemmäs perinteisempää kuluttajaluototusta. Pikavippien tarina tässä muodossa on nyt ohi.

Pikavippien tarina tässä muodossa on nyt ohi.

Kari Kuusisto

Lainaa vipataan vanhaan malliin viimeiseen asti

Ylivelkaantuneita auttavassa Takuu-Säätiössä odotetaan mielenkiinnolla, mitä lakiuudistus tuo tullessaan.

- Jännityksellä odotamme, tuleeko uusia luottotuotteita ja millaisia. Kansa on kuitenkin melko innokasta rahoittamaan kulutusta luotoilla, joten en usko yritysten kokonaan vetäytyvän toimivilta markkinoilta, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.

- Olisimme odottaneet yrityksiltä jo siirtymävaiheen aikana uusia tuotteita asiakkaille, mutta näköjään vanha malli toimii niin hyvin, että sitä käytetään viimeisiin päiviin saakka. Alan yritykset mainostavat täyttä häkää pikaluottoja, vielä kun voivat, Pantzar kertoo.

- Hyödykesidonnaiset luotot jätettiin tämän sääntelyn ulkopuolelle, joten odotettavissa voi olla, että jatkossa tavaran oston kylkiäisenä tarjotaan jonkinlaista vippiä.

Säätiössä uskotaan, että korkokatto tuo parannusta nykyiseen tilanteeseen, mutta pikavippien äkillinen katoaminen voi myös kärjistää velkatilanteita.

- Pieni pelko on olemassa, että tämä tulee rysähtämään kunnolla, pitkästä siirtymäjaksosta huolimatta. Kun pikaluotot loppuvat kuin seinään, seuraukset saattavat näkyä myös julkisten palvelujen puolella muutaman viikon tai kuukauden viiveellä. On ihmisiä, jotka ovat pitäneet yllä niin sanottua luottojen korttitaloa ja nyt vaihtoehdoksi jää viranomaistahojen avun puoleen kääntyminen, kuvailee Pantzar. 

Pieni pelko on olemassa, että tämä tulee rysähtämään kunnolla, pitkästä siirtymäjaksosta huolimatta.

Juha A. Pantzar

Nyt Takuu-Säätiössä pelätään, että kuluttajat ottavat suurempia, yli 2000 euron lainoja, koska pienempiä ei enää tarjota. Suurempien ja pidempiaikaisten lainojen korko kun tulee laista huolimatta jatkossakin jäämään korkeaksi.

- Tähän asti pikavippien ehkä ainut plussa kansakunnan velkaantumisen kannalta on ollut se, että ne ovat olleet pienempiä summia, eivätkä velkamäärät ole kasvaneet aivan tolkuttomiksi. Voi hyvin olla, että nyt ihmisten velka-aika pitenee ja velkamäärä kasvaa aikaisempaa isommaksi, Pantzar sanoo.

Turussa pikavippiyrityksien keskittymä

Turussa sijaitsee useita isoja vippialan yrityksiä ja palveluntuottajia. Pienlainayhdistyksen arvion mukaan suunnilleen puolet alan työpaikoista on Turussa.

- Turussa ovat toimineet jo ne ihan ensimmäiset tekstiviestilainojen myöntäjät. Turussa on myös paljon alan yritysten perintälaskutusta ja asiakaspalvelua, Kari Kuusisto kuvailee.

Yksi Turussa pääkonttoriaan pitävä yritys on DFC Nordic Oyj, joka aiemmin tunnettiin nimellä Risicum Oyj. Yrityksen toimitusjohtaja Ville Öfversten uskoo Kuusiston tavoin, että osa yrityksistä on pakotettuja lopettamaan lakimuutoksen seurauksena, osa tuo markkinoille uusia tuotteita.

- Viimeistelemme tällä hetkellä tuotemuutoksia, ja selvää on, että jatkossa keskitymme suurempiin, yli 2 000 euron luottoihin. Painopiste alalla muutenkin tulee varmasti olemaan se, että luottojen keskikoot tulevat kasvamaan, mutta samalla velallisten luottokelpoisuutta arvioidaan entistä tarkemmin.

- Me toivomme, että viranomaiset valvovat nyt tarkkaan, että uusia säädöksiä noudatetaan, jotta alalla aiemmin tehdyt ylilyönnit saadaan lainmuutoksen myötä kitkettyä, Öfversten toivoo.

Suosittelemme sinulle