Avominne päihdeklinikan ja Keski-Pohjanmaan Yrittäjien yhteistyö vie tietoa yrityksiin alkoholiongelmien tunnistamisesta ja hoitoonohjauksesta. Yrittäjäjärjestö toimii tiedon välittäjänä alueen yritysten tarvitessa tukea ja koulutusta oman päihdetyön kehittämiseen. Siihen voi kuulua myös työpaikan oman päihdetukihenkilön kouluttaminen. Isoista yrityksistä löytyy yleensä päihdeohjelma ja kenties päihdeyhteyshenkilökin, mutta pienimmässä yrityksissä epäily työntekijän päihdeongelmasta tuo työyhteisön usein uuden ongelman eteen.
– Meille tulee paljon kyselyjä, miten alkoholiongelmien kanssa pitäisi toimia. Suurissa yrityksissä on selkeät hoitoonohjausjärjestelmät, mutta pienissä yrityksissä ei usein tiedetä, miten ongelmat pitäisi ottaa esille ja missä vaiheessa niihin pitäisi puuttua, sanoo Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä.
– Mitä aikaisemmin ongelmiin puututaan, se on sekä yritykselle että päihdeongelmaiselle parasta. Alkoholistin inhimillinen kärsimys jää lyhyemmäksi ja yritys saa tehokkaan työntekijä uudelleen toimintaan. Kaikki ovat tässä voittajia, painottaa Avominne päihdeklinikan työelämän päihdekouluttaja Esa Yli-Hallila.
Työpaikka on se, josta pidetään viimeiseen saakka kiinni. Voidaan vedota siihen, että työni minä kuitenkin hoidan. Ja kun juomista ei työpaikalla oteta esille, niin se mahdollistaa sen jatkamisen.
työelämän päihdekouluttaja Esa Yli-Hallila
Työpaikka on kuitenkin yleensä viimeinen paikka, missä alkoholisti kykenee säilyttämään salaisuutensa. Lähimmäiset ovat havainneet ongelman jo paljon aikaisemmin. Yleensä alkoholismi on edennyt jo pitkälle kun hälytyskellot alkavat soida työpaikalla.
– Suomessa arvioidaan olevan noin 300 000 työssäkäyvää alkoholistia. Työpaikka on se, josta pidetään viimeiseen saakka kiinni. Voidaan vedota siihen, että työni minä kuitenkin hoidan. Ja kun juomista ei työpaikalla oteta esille, niin se mahdollistaa sen jatkamisen, kertoo Yli-Hallila.
Yrittäjä voi sairastua alkoholismiin paineiden alla
Esa Yli-Hallilan mukaan alkoholismista 65-70 selittyy perintötekijöillä. Yrittäjillä vapaa-aikaa on usein vähän ja taloudelliset paineet suuret, apua saatetaan hakea pullon pohjalta.
– Kukaan ei katso yrittäjän perään, että siinä mielessä heillä on isompi riski sairastua. Se vapaus, mitä yrittäjyys antaa, niin se on aina myös mahdollistaa juomisen paremmin.
Yli-Hallilalla on itsekin pitkä yrittäjätausta, mutta viitisen vuotta sitten tuli pysäys. Hän tiedosti juovansa liikaa ja hakeutui Minnesota-hoitoon. Esakin hoiti työnsä ja monet muut yhteiskunnalliset riennot.
– Kyllä se oli viime kädessä se, että oma henkinen kantti rupesi olemaan niin huono ja kun se jatkuu riittävän pitkälle, se vaikuttaa kaikkeen. Sekä perheeseen että työelämään. Kyllä se oli se oma havahtuminen siihen, että näin ei ole hyvä jatkaa, muistelee yrittäjäuran päihdekouluttajaksi vaihtanut mies.
Yli-Hallila laskee, että alkoholismin takia hoitoon hakeutuvista noin 80 prosenttia menee sinne jonkun ulkopuolisen pakottamana, usein joko puolison tai työpaikan. Parantuminen vaatii omaa tahtoa.
– Hoitolaitoksen tehtävänä on ensimmäisen viikon aikana kääntää ulkoinen motivaatio sisäiseksi. Hyvä hoitolaitos saa alkoholistin murtamaan ongelmansa kieltäminen, sen jälkeen hoito voi edetä.