Hyppää sisältöön

Euroopan trendinä kannabis ja muuntohuumeet

EU:n huumevirasto (EMCDDA) julkaisi tiistaina uuden huumeraportin, jonka mukaan Euroopan huumausaineongelma on murroksessa. Suomessa tämä näkyy esimerkiksi kannabiksen ja muuntohuumeiden takavarikkojen määrän kasvussa.

Suomi on tutkimuksen maista kolmantena huumekuolemien määrässä. Yleisin suonensisäisten huumeiden käyttäjien kuolinsyy, HIV, ei kuitenkaan rehota meillä. Suomi jakaa puhtaita ruiskuja väestömääräänsä nähden runsaasti. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

EU:n huumevirasto (EMCDDA) julkaisi tiistaina Lissabonissa Euroopan uuden huumeraportin. Sen mukaan huumeiden käytön myönteisiä suuntauksia ovat esimerkiksi heroiininkäyttäjien väheneminen. Suomessa heroiinia ei käytetä juuri lainkaan.

Euroopassa suonensisäisen heroiinin käytön vähentyminen ja esimerkiksi korvaushoidon vaikutus ovat todennäköisesti osaltaan vaikutttaneet huumeidenkäytöstä johtuvien uusien HIV-infektioiden määrän laskuun.

Kokaiinin käyttö ja tarjonta ovat yleisesti ottaen kääntyneet laskuun Euroopassa, mutta viime aikoina esimerkiksi Baltian maiden satamissa on tehty suuria yksittäisiä kokaiinitakavarikkoja.

Huolia aiheuttavat uudet haasteet

- Vastassamme ovat yhä monimutkaisemmat stimulanttimarkkinat ja yhä moninaisempien uusien huumeiden jatkuva tarjonta. Viime vuonna tunnistettiin yli 70 uutta huumetta, mikä jo sellaisenaan osoittaa, että huumausainepolitiikan on mukauduttava muuttuvien huumemarkkinoiden mukaiseksi, sanoi sisäasioista vastaava Euroopan komission jäsen Cecilia Malmström.

Vuonna 2012 EU:n varhaisvaroitusjärjestelmän kautta ilmoitettiin ensimmäistä kertaa 73 uudesta psykoaktiivisesta aineesta, joista 30 oli synteettisiä kannabinoideja, eli kannabiksen vaikutusta jäljitteleviä aineita.

Nämä synteettiset kannabinoidit muodostavat nyt suurimman ryhmän EU:n varhaisvaroitusjärjestelmässä seurattavia yhdisteitä. EMCDDA:n ja Europolin tiistaina julkaiseman vuotuisen huumausaineita koskevan katsauksen mukaan merkkejä uusien huumausaineiden määrän kasvun hidastumisesta ei ole.

Runsaita kannabistakavarikkoja Suomessa

Raportin mukaan kannabiksen käyttö on yhä historiallisesti runsasta ja sen markkinat ovat suuret ja melko vankat. Lisäksi saatavilla on entistä monipuolisempi valikoima kannabistuotteita.

Raportissa esitetyt tilastotiedot koskevat vuotta 2011 tai viimeisintä vuotta, jolta tietoja on saatavana. Suomessa vuonna 2011 takavarikoitiin 860 kiloa kannabishartsia, 97 kiloa marihuanaa (kannabisruohoa) ja 16 400 kiloa kannabiskasveja.

Raportin mukaan Euroopassa erityisesti marihuana on yleistymässä ja sen kotikasvatusta esiintyy kaikissa EMCDDA-maissa jonkin verran. Kaikista kannabistakavarikoista yli puolet oli marihuanaa.

Suosittelemme sinulle