Hyppää sisältöön

Poliisihallitus ampui omaan jalkaansa

Poliisit menettivät ampumaharjoittelupaikkansa Sipoossa poliisihallituksen toimien takia. Poliisihallitus vaati ampumaratoja ylläpitävää urheiluseuraa hankkimaan asealan elinkeinoluvan ehtona ampumaharjoittelun jatkumiselle. Yleishyödyllisellä seuralla ei ollut mahdollisuuksia alkaa elinkeinoharjoittajaksi, joten poliisit eivät voi enää harjoitella seuran radoilla.

Kuva: YLE

Sipoolainen urheiluseura Sibbo Skyttegille ry on irtisanonut kaikki poliisien ampumaharjoittelusopimukset Sipoon keskusampumaradalla. Seuran mukaan poliisihallitus vaati seuraa hankkimaan ampuma-aselain mukaisen asealan elinkeinoluvan, jotta viranomaiset voisivat jatkaa ampumaharjoitteluaan seuran radoilla.

Urheiluseura SSG:n mukaan sillä ei ole mahdollisuuksia ryhtyä elinkeinoharjoittajaksi, vaan se aikoo jatkossakin toimia yleishyödyllisenä yhteisönä. Sen vuoksi SSG on irtisanonut viranomaisten ampumaharjoittelusopimukset vedoten viranomaisten toiminnasta johtuvaan ylivoimaiseen esteeseen.

Voittoa tavoittelematon seura

Sibbo Skyttegillen mukaan se on aatteellinen urheiluseura, joka on yleishyödyllinen yhteisö. Se ei harjoita kaupallista toimintaa, ja kaikki toiminnan tulot käytetään käytetään urheilijoiden tukemiseen, ampumaradan kehittämiseen sekä radan ylläpitokulujen kattamiseen.

Seuran mukaan poliisit ovat harjoitelleet paljon ampumista Sipoossa.

- Päivittäin poliiseja on ollut radoillamme harjoittelemassa. Kyllä se on iso muutos ainakin heille, kertoo SGG:n puheenjohtaja Elof Juselius.

Poliisihallitus ei kommentoi tapausta

Poliisihallituksen mukaan se ei voi kommentoida yksittäisiä lupa-asioita. Yleisesti ampuma-aselaki vaatii elinkeinoluvan, jos esimerkiksi ampuma-aseita tai patruunoita myydään tai ammuntakoulutuksia järjestetään kaupallisessa tarkoituksessa.

- Me emme voi vaatia ketään hankkimaan elinkeinolupaa. Me voimme esittää sen hankkimista. Jos sellainen toiminta täytyy, jossa pitäisi olla elinkeinolupa, eikä lupaa ole, on mahdollista, että asiassa voisi olla kyseessä myös rikos, kertoo ylitarkastaja Mika Koponen Poliisihallituksen lupahallintoyksiköstä.

Suosittelemme sinulle