Hyppää sisältöön

Suomalaista poliisia ei tarvitse pelätä

Saksassa saa soittaa hätänumeroon, kun löytää kadulta setelin, Afganistanissa taas ei tunneta rajavartiolaitosta. Viranomaiset ja käytännöt ovat eri maissa erilaisia, eikä maahanmuuttaja välttämättä Suomeen tullessaan tiedä, että täällä ei tarvitse pelätä poliisia.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Rajavartiolaitoksen helikopteri kaartaa Hervannassa aikuiskoulutuskeskuksen parkkipaikan yllä. Harvinainen vierailu on osa aikuisten maahanmuuttajien Kotoutumis- ja monikulttuurisuuskoulutuksen Pelastuspäivää.

Opiskelijavoimin organisoidussa tapahtumassa esittäytyy viranomais- ja pelastusorganisaatioita aina rajavartiolaitoksesta ja rauniokoirista poliisiin ja palolaitokseen.

Viranomaistoimintaa pitää tehdä opiskelijoille tutuksi, sillä jokaisessa maassa toimitaan eri tavoin.

- Esimerkiksi Saksassa saat soittaa hätäkeskukseen, jos löydät sata euroa kadulta. Afganistanissa taas ei ole minkäänlaista rajavartiolaitosta, kertoo tapahtuman organisoinut opiskelija Stefan Gofferje.

TAKK:n Kotoutumis- ja monikulttuurisuuskoulutuksen koulutussuunnittelija Janne Haikansalo sanoo, että viranomaistoiminnan esittelyllä hälvennetään myös epäluuloja.

- Eri maissa vaihtelee, kuinka lähestyttäviä ja saavutettavia viranomaiset ovat. Osalla opiskelijoista saattaa myös olla pelkoja esimerkiksi poliisin toimintaan liittyen.

Suomalainen, puhu suomea

Viranomaistoiminnan lisäksi Suomeen tulijat pyritään kotoutumiskoulutuksessa tutustuttamaan tavalliseen arkeen, maan tapoihin ja etenkin kieleen. Alkukeväästä muutettiin uusiin tiloihin Hervantaan, missä kieltä ja kulttuuria opiskellaan viitenä päivänä viikossa.

Kielitaito karttuu kuitenkin vasta kieltä käyttämällä - jos hyvin käyttäytyvät suomalaiset suovat siihen tilaisuuden.

Suomalaiset ovat joskus liian kohteliaita.

Stefan Gofferje

- Suomalaiset ovat joskus liian kohteliaita. Ennen vuotta 2011 en puhunut yhtään suomea, sillä minun ei tarvinnut. Kun menen kauppaan ja puhun myyjälle suomea, hän huomaa minun olevan ulkomaalainen ja alkaa puhua englantia, saksalainen Stefan Gofferje ihmettelee.

Turhasta kohteliaisuudesta suomalaisia kritisoi myös Venäjältä Suomeen muuttanut Natalia Savelyeva.

- Suomalaiset haluavat aina auttaa ja alkavat puhua englantia. Kannattaisi kuitenkin puhua suomea, sillä kielitaito kasvaa vain puhumalla.

Suosittelemme sinulle