Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Asiantuntija: Muuntohuumeet pelottavat käyttäjiäkin

Uusia muuntohuumeita tulee Suomeen jatkuvasti. Aineiden arvaamattomuutta kuvaa se, että asiantuntijan mukaan jopa käyttäjät pelästyvät niiden vaikutuksia.

Anna-Maria Talvio
Avaa Yle-sovelluksessa

Muuntohuumeita on suhteellisen helppo valmistaa kemiallisesti ja niillä pystytään kiertämään huumausainelainsäädäntöä. Koska on lähes mahdotonta tietää tarkkaan mitä muuntohuumeet sisältävät, niin niiden vaikutuksetkin vaihtelevat. Tämä taas johtaa siihen, ettei hoitohenkilökunnalla ole tietoa siitä, miten mahdollisia yliannostus- tai myrkytystapauksia tulisi hoitaa. Yleensä muuntohuumeilla on aktivoiva vaikutus.

- Vähän aikaa sitten markkinoitiin Businessman´s lunch (suom. liikemiehen lounas) –nimistä pilleriä, jonka ottamalla pystyi korvaamaan lounastauon ja jatkaa työpäivää erittäin vireänä, Helsingin Diakonissalaitoksen päihde- ja mielenterveysjohtaja Pekka Tuomola kertoo.

- Kannabinoidit taas ovat ryhmä aineita, joilla pyritään jäljittelemään kannabiksen vaikutuksia valmistamalla synteettisesti THC:n vaikutusta muistuttavaa ainetta.

Viranomaisten mukaan lakka on muuntohuume. Tuomolan mukaan lakka kuitenkin poikkeaa muuntohuumeista siksi, että sen vaikutus on lamaava.

- Lakan ongelmana ovat hyvin pienet käyttöannokset, joiden yliannostaminen on helppoa, mikä voi johtaa hengityksen lamaantumiseen ja tätä kautta kuolemaan.

Tuhoisia seurauksia

Erityisen huolissaan Tuomola on muuntohuumeiden arvaamattomuudesta. Hyvä esimerkki Tuomolan mukaan tästä on MPDV, eli aakkoset.

- Se on paha. Se laittoi ihmiset niin sekaisin, että käyttäjät pelästyivät itsekin.

EMCDDA:n vuosiraportin julkistuksen yhteydessä kerrottiin todennäköisesti vahingossa syntyneestä muuntohuumeesta 4-MA. Se tappoi viime vuonna 21 ihmistä Euroopassa.

Toinen muuntohuume, 5-IT, tappoi pelkästään Ruotsissa 18 nuorta.

Suosittelemme sinulle