Hyppää sisältöön

Uusi sijoittaja voi pelastaa Northlandin

Kaivosyhtiö Northlandin pörssitiedotteen mukaan uusi sijoittajaryhmä on sijoittamassa yhtiöön merkittävän määrän rahaa, jolla voidaan toteuttaa viime viikolla kaatunut joukkovelkakirjalaina. Kaivosyhtiön mukaan lupaavat keskustelut ovat pitkällä ja lopullinen sopimus asiasta on odotettavissa tiistaina ja tiedote viimeistään keskiviikkona aamulla.

Kaunisvaaran kaivos Kuva: Yle
Tapani Leisti

Talvella satojen miljoonien dollareiden rahapulaan ajautunut Northland joutui pysäyttämään viime perjantaina Kaunisvaaran rautakaivoksen Ruotsin Pajalassa. Syynä oli se, että vanhat joukkolainavelkojat sulkivat yhtiön pankkitilit. Velkojien kärsivällisyys loppui. Mitta tuli täyteen, koska Northland epäonnistui hankkimaan rahaa lähes 400 miljoonan euron uudella joukkovelkakirjalainalla huikeasta 15 prosentin korkolupauksesta huolimatta.

Perjantaista lähtien on jännitetty, meneekö Northland konkurssiin vai löytääkö se uusia sijoittajia. Yhtiö vältti konkurssin kertaalleen jo talvella hakeutumalla yrityssaneeraukseen. Yhtiön vanhat rakentaja- ja joukkolainavelkojat antoivat armoa viime perjantaihin. Ruotsin valtio on maksanut palkkaturvasta yhtiön palkkoja.

Pörssitiedotteen mukaan uusi sijoittajaryhmä on tulossa mukaan merkittävällä summalla. Ruotsin yleisradion Radio Norrbottenin nettisivuilla Northlandin toimitusjohtaja Karl-Axel Waplan sanoo summan olevan 300 miljoonaa dollaria.

Northlandin tiedotteen mukaan summalla ratkaistaisiin pitkän ajan rahoitus. Yhtiö pyytää myös pankkitilien sulkemisen takana olevan norjalaisten sijoittajapiirin edunvalvontayhtiön Norsk Tillitsmann ASA:n perumaan päätöksen, jolla kaivosyhtiöltä suljettiin 35 miljoonan dollarin toimintatili perjantaina.

Työntekijät pimennossa

Northlandin runsaat kaksi sataa työntekijää Ruotsissa ja kolmisenkymmentä Suomessa ovat eläneet viime päivät epävarmuudessa. Ruotsin medioissa metalliliiton IF-Metall Malmfältetin puheenjohtaja Tomas Nilsson on arvostellut ankarasti kaivosyhtiötä työntekijöiden huonosta informoinnista. Nilssonin mukaan työntekijät ovat saaneet seurata kriisiä mediasta.

Northlandin kriisi säteilee myös Suomeen. Yhtiön suurin velkoja on Kaunisvaaran rikastamon rakentanut Metso. Yrityssaneerauksen velkojaluettelon mukaan Metsolla on 310 miljoonan Ruotsin kruunun eli 36 miljoonan euron saatavat Northlandilta. Metson alihankkijana Kaunisvaaran malmikuljettimen tehnyt tervolalainen pk-yritys Paakkola Conveyors on hakeutunut yrityssaneeraukseen nimeämättömän suuren saamatta olevan saatavan vuoksi.

Myös Northlandin Suomen puolella Kolarissa olevan Hannukaisen rauta-, kupari- ja kultakaivoshankkeen kannattavuusselvityksen valmistuminen on odottanut rahoitusratkaisua.

Toiveikkuus

Northlandin johto on kuukausia kestäneen kriisin aikana antanut monta toiveikasta tiedotetta rahapulan ratkaisusta. Tähän asti ne ovat jääneet toteutumatta.

Tiistaina alkuillasta Oslon pörssissä annettu tiedote on myös ehdollinen. Sen mukaan lopullinen sopimus uuden sijoittajaryhmän tulosta ja sopiminen pankkitilin avauksesta vanhojen joukkolainavelkojien kanssa on viimeistä silausta vaille valmis. Yhtiö aikoo tiedottaa asiasta viimeistään huomenna aamulla.

Suosittelemme sinulle