Hyppää sisältöön

Frisbeegolf, eli liitokiekkogolf on tämän kesän juttu

Frisbeegolf kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Varsinkin tänä vuonna innostus on näkynyt uusien ratojen määrän lisääntymisenä. Pohjois-Karjalan noin kymmenestä radasta uusimman avajaisia vietettiin tiistaina Liperissä.

Joen Liitokiekon puheenjohtaja Ville Nivalainen heittää Liperin Nopsakin frisbeegolfradalla
Joen Liitokiekon puheenjohtaja Ville Nivalainen heittää Liperin Nopsakin frisbeegolfradalla. Kuva: Jyrki Utriainen/ Yle
Pekka Sivukari,
Jyrki Utriainen

Frisbeegolfin, eli liitokiekkogolfin,  suosio on jatkuvassa kasvussa Suomessa. Ratoja rakennetaan kyliin ja kaupunkeihin talkoilla ja omin voimin. Pohjois-Karjalassa tuoreimman 9  väyläisen radan luovutti tiistaina  Liperin kunnalle radan tekemisestä vastannut LC Liperi. Myös Outokumpuun on valmisteilla oma 16  väyläinen rata.

Frisbeegolfiin kotimainen liitto, Suomen frisbeeliitto perustettiin  vuonna 1998. Nyt erimittaisia ratoja löytyy Suomesta pitkälle yli 300. Harrastajia maassamme arvioidaan olevan 35 000 – 50 000. Lajin historia on kuitenkin jo melko pitkä, kertoo kymmenisen vuotta lajia harrastanut Joen Liitokiekko ry:n puheenjohtaja Ville Nivalainen:

Laji tuli suomeen Yhdysvalloista 1960 – 1970-luvun taitteessa

Ville Nivalainen

- Laji tuli suomeen Yhdysvalloista 1960 – 1970-luvun taitteessa. Se ei silloin vielä lyönyt itseään kovin hyvin läpi, mutta viime vuosina Suomesta on tullut lajin kärkimaa, jos verrataan asukastiheyteen. Yhdysvallat on kakkosena, kertoo Nivalainen.

Liitokiekossa yhdistetään kaksi asiaa, eli frisbee ja golf.

Pohjois-Karjalassa useita ratoja

Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä ainakin 11 rataa valmiina, tai valmistumassa. Eniten ratoja on Joensuussa, jossa on neljä rataa. Kolme radoista sijaitsee kaupunkialueella (ev.lut, -kirkon maasto. Joensuu, Karsikko, Pielisjoen koulun lähistö ja Utran koulu). Yksi rata löytyy Joensuun Hammaslahdesta.

Muut radat sijaitsevat Liperissä, Ilomantsissa, Polvijärven Huhmarissa, Nurmeksessa, Tohmajärvellä ja Kolilla. Yksi rata on tulossa Outokumpuun. Ratojen pituudet vaihtelevat joistakin sadoista metreistä useampaan kilometriin.

Liperiin valmistunut rata sijaitsee kuntakeskuksen tuntumassa. Rata sijaitsee Nopsakin maastossa, noin kilometri kylältä Rääkkylään päin, vanhan soramontun ja nykyisen urheilualueen maastossa.

Myös koulut ovat innostuneet lajista ja niinpä ratoja onkin perustettu myös koulujen läheisyyteen. Muun muassa Liperissä uutta rataa on tarkoitus käyttää myös koulujen liikuntatunneilla.

Joensuussa puolestaan yksi radoista sijaitsee ruutukaava-alueella, evankelisluterilaisen kirkon tuntumassa.

Liitokiekkogolfin harrastukseen pääsee vähälläkin rahalla

Ville Nivalainen kertoo, että lajin aloittaminen onnistuu muutamalla kymmenellä eurolla:

- Frisbeekiekon saa marketista parilla kympillä ja radoille pääsee usein ilman mitään varauksia. Lisäksi ratoja on paljon, joten tilaakin pelaamisen löytyy.

Tosipelaaja ei kuitenkaan tyydy yhteen kiekkoon, vaan niitä kuljetetaan mukana jopa kassillinen:

Joen liitokiekon puheenjohtajan Ville Nivalaisen kiekkokassi
Ville Nivalaisen kiekkokassissa on kiekkoja radan eri tilanteisiin, joissa vaaditaan erilaisia liito-ominaisuuksia. Kuva: Jyrki Utriainen/ Yle

- Jokaisella kiekolla on oma roolinsa, joten minäkin kuljetan mukanani vähintään kahtatoista kiekkoa, ainakin tuntemattomalla radalla. Muutama kiekko on tarkoitettu vain lämmittelytarkoitukseen.

Lähiheittoihin tarvitaan puttereita ja pitkän matkaan heittoihin draivereita

Ville Nivalainen

- Lähiheittoihin tarvitaan puttereita ja pitkän matkaan heittoihin draivereita. Sitten löytyy vielä erikseen lähestymiskiekkoja, aina lento-ominaisuuksien mukaisesti, valistaa Nivalainen.

Frisbeetä pelattaessa ei radoilla ole pukukoodia, joten siellä voi pelata siinä asussa, kuin muutoinkin harrastaa liikuntaa. Kilpailuissa sen sijaan pukukoodi on säädelty tarkkaan, kuten golfissakin.

Suosittelemme sinulle