Hyppää sisältöön

Talokaupoilla vaaditaan energiatodistus – tekijöitä maakunnissa niukasti

Lain vaatimat energiatodistukset yleistynevät vain hiljalleen. Vuoden 1980 jälkeen rakennettuja omakotitaloja koskeva vaatimus tuntuu yllättäneen talonomistajat. Kesäkuun alusta taloa myyvällä tai vuokraavalla pitää olla virallinen todistus talon energiankulutuksesta. Todistusten laatijoita on maakunnissa vähän.

Kuva: Tiina Karjalainen / Yle
Heini Holopainen,
Sari Vähäsarja

Kauppaa tai vuokraa harkitsevista omakotitalojen omistajista vielä hyvin harvalla on vaadittava todistus hallussaan, kertoo Aktia Kiinteistövälityksen aluejohtaja Benny Herrmans Kokkolasta. Kiinteistönvälittäjien mukaan omistajat eivät useinkaan ole tietoisia uudesta laista.

Toisaalta todistusten laatijoita on maakunnissa liian vähän, sanoo myös toimitusjohtaja Matti Leskelä Kokkolan OP-Kiinteistökeskuksesta. Todistuksen tekijöiltä vaaditaan asianmukainen koulutus ja energiatodistustutkinnon suorittaminen. Esimerkiksi heillä nyt myynnissä olevat noin 40 taloa osuvat kaikki todistuksen ikähaarukkaan. Kiire voi iskeä:

– Varmasti tulee. Kauppa kuitenkin aina päivien lämmitessä ja auringon noustessa paranee ja vilkastuu. Ei kukaan ole osannut valmistautua, että kaikissa välityskohteissa olisi todistukset valmiina.

Ei kukaan ole osannut valmistautua, että kaikissa välityskohteissa olisi todistukset valmiina

Matti Leskelä, OP-Kiinteistökeskus

Molempien osapuolten etu

Motivan arvion mukaan ensihätään energiatodistuksen joutuu koko Suomessa hankkimaan 8 000 taloa. Kesäkuun alun jälkeenkään kauppa tai vuokrasopimus ei peruunnu, vaikka todistusta ei olisi. Asiakirjoihin vain tulee merkintä tästä puutteesta.

Energiatodistuksen hankkiminen on omistajan vastuulla, mutta välittäjän tehtävänä on muistuttaa asiasta ja selvittää, että se toimitetaan. 500–1000 euroa maksava todistus näyttää ostajalle heti, millä tasolla energiankulutus kohteessa on. Matti Leskelä pitää todistusta molempien osapuolten etuna:

– Päästäisiin mahdollisimman vähillä jälkipuheilla näissä kaupoissa. Kyllä tämä ihan asiallinen todistus on.

Kaikki kiinteistöt ovat energiatodistuksen piirissä vuonna 2017.

Suosittelemme sinulle