Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Pahtavaaran kultakaivos hakee saneerausta

Sodankylässä toimiva Pahtavaaran kultakaivos hakee yrityssaneerausta. Ruotsalaisen pörssiyhtiön Lapland Goldminers Ab:n omistama Pahtavaaran kultakaivos pysäytti kaivostoiminnan ja lomautti puolet työntekijöistä huhtikuussa.

Pahtavaaran kaivoksen suuaukko
Kuva: Yle
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaivosyhtiö Lapland Goldminers Oy:n mukaan syynä vaikeuksiin on suunniteltua pienempi kullantuotanto ja siitä seuraava rahapula erääntyvien laskujen maksamisessa.

Yhtiön palveluksessa Sodankylässä on 61 työntekijää, joista 35 on pakkolomalla.

Goldminersin mukaan suuria velkojia ovat maansiirto- ja rakennusyhtiö Lemminkäisen tytäryhtiö Tolarock Oy ja Svenska Handelsbanken.

Kaivosyhtiön saneeraushakemuksessa Lapin käräjäoikeudelle arvioidaan, että Pahtavaaran kultakaivoksen toiminta on määrä käynnistää ensi syksynä, kun tuotanto-ongelmat on ratkaistu kannattavalla tavalla.   

Poikkeuksellinen salauspäätös

Lapin käräjäoikeus salasi velkojen määrän Goldminersin pyynnöstä liikesalaisuuksina. Goldminersin mukaan julkistaminen vahingoittaisi Tukholman pörssissä noteerattua yhtiötä.

Lapin käräjäoikeuden salauspäätös on harvinainen. Velka ja velkojaluettelon salaaminen on poikkeuksellista yrityssaneeraus- ja konkurssijutuissa, joiden perusfunktioita on kaikille avoin ja läpinäkyvä informaatio markkinoille. Aiemmin Lapin käräjäoikeus hylkäsi esimerkiksi liimapalkkiyritys Arktosin saneerauksessa velka- ja velkojaluettelon salauspyynnön.

Ruotsissa äsken saneeraukseen turvautuneen Oslon, Toronton ja Frankfurtin pörsseissä alun perin noteeratun kaivosyhtiö Northlandin vastaavia tietoja ei edes pyydetty salattaviksi Luulajan käräjäoikeudessa. Kaikki velkojaluettelot ovat julkisia ja kenen tahansa sähköpostilla saatavissa.

Sodankylässä oleva Pahtavaaran pienehköä kultakaivosta aiemmin pyörittäneet kaivosyhtiöt ovat tehneet vuosien varrella useita vararikkoja, mutta toiminta on alkanut aina uudelleen.  

Suosittelemme