Hyppää sisältöön

EU haluaa lopettaa datavierailumaksut kokonaan

EU:n digitaalisista palveluista vastaava komissaari haluaisi eroon operaattoreiden netinkäytöstä ulkomailla veloittamista vierailumaksuista ensi vuoden loppuun mennessä.

Henkilö käyttämässä iPadia.
Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle
Terhi Toivonen

EU haluaa eroon kokonaan datan verkkovierailumaksuista EU:n alueella.

EU:n komission digitaalisten sisältöjen ja palveluiden komissaari Neelie Kroes sanoo, että puhelinoperattoreiden tulisi lopettaa dataroaming- eli netinkäytöstä veloittaminen EU:n jäsenmaiden alueilla matkustavilta asiakkailtaan.

Kroes totesi torstaina Euroopan parlamentissa, että datavierailumaksut tulisi siirtää historiaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Viime vuonna EU:n komissio rajoitti matkapuheluista ja -viesteistä verkkovierailun aikana veloitettavia maksuja. Myös operattoreiden dataverkkomaksuille asetettiin samalla hintakatto.

Tästä huolimatta älypuhelinten ja erilaisten tablettien käyttäjät ovat voineet saada tuntuvan laskun netinkäytöstä ulkomailla.

Kroes sanoi myös, että verkkovierailumaksuista kokonaan luopuminen olisi yksi askel kohti EU:n yhtenäisiä markkinoita ja se säästäisi sekä kansalaisten että yritysten rahaa.

Suosittelemme sinulle