Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

"Yksi välivaihe Talvivaaran päästöhistoriassa"

Kainuun luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Janne Kumpulainen ei nimittäisi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston Talvivaarasta tekemää jätevesipäätöstä miksikään tiukennukseksi.

Kyltti Lumijoen varressa varoittaa korkeasta PH:sta.
Kuva: Heikki Rönty / Yle
Paula Hiljanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston perjantainen päätös on Kumpulaisen mielestä vain väliratkaisu. Talvivaaran jätevesiongelman mittakaava on hänen mukaansa vasta näinä viikkoina paljastumassa.

- Kyllä nämä raja-arvot ovat edelleen hurjia: 12 000 tonnia sulfaattia ja sitä rataa. Tilanne jää edelleen hyvin avoimeksi. Tässähän on poistettu kokonaan vesikiintiömäärä, 1,3 miljoonaa kuutiota. Vesimäärä perustuu puhtaasti yhtiön ilmoitukseen. Jos yhtiö on ilmoittanut ennen kaivoksen aloittamista tällaiset tiedot, niin silloin se kertoo sen epäluotettavuuden, että millaisia tietoja yhtiö toimittaa.

AVI on tekemässä muutaman kuukauden sisällä kaksi muuta ratkaisua, jotka ovat Kumpulaisen mukaan perjantaina annettua päätöstä paljon isompia.

Kyllä nämä raja-arvot ovat edelleen hurjia.

Janne Kumpulainen

- Tämä on yksi välivaihe Talvivaaran päästöhistoriassa. Päätös mahdollistaa keskeyttämisen tietyissä ongelmatilanteissa.

Kumpulainen kummastelee sitä, mitä voidaan nimittää puhdistukseksi. Hänen mukaansa kalkitseminen ei ole puhdistusta, vaan se on neutralointia.

- Suurin valitukseen johtava syy on se, että neutraloinnin jälkeen vettä ei seisoteta riittävän aikaa. Kaikki tietävät, että jos vettä ei seisoteta pitkään, niin sakka hyllyy eikä painu riittävästi pohjalle. Näin sakka kulkeutuu vesistöihin sakkauttamisesta huolimatta.

Suosittelemme sinulle