Hyppää sisältöön

Taidehuijausjutusta ehdollista ja sakkoja

Picasson väärennösten kaupittelu toi ehdollisen tuomion salolaismiehelle. Vaasalaismies sai sakkoja väärennetyn Monet'n hankinnasta.

Yle Turku

Salolaismies on tuomittu kymmeneksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen taidehuijausjutussa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi, että mies oli erehdyttänyt asianomistajaa ostamaan 40 000 eurolla taulun aitona Picassona. Tuomio tuli törkeästä petoksesta, väärennyksestä ja törkeän petoksen yrityksestä.

Mies oli valmistellut taulun kääntöpuolelle väärennetyn paperilapun osoittamaan teoksen aitoutta. Tuomittu joutuu korvaamaan asianomistajalle 40 000 euroa. Taulu tuomittiin menetetyksi valtiolle.

Tuomittu salolaismies oli myös yrittänyt myydä toista Picasson piirrosta. Tämä petos jäi yritykseksi.

Käräjäoikeus tuomitsi lisäksi vaasalaismiehen 60 päiväsakkoon väärennysaineiston hallussapidosta. Oikeuden mukaan mies oli hankkinut Monet'n nimellä signeeratun maalauksen, vaikka tiesi että taulu oli väärennys. Taulu tuomittiin valtiolle.

Jutussa oli muitakin syytettyjä, mutta kolmen muun taulun epäaitoutta käräjäoikeus ei pystynyt näyttämään toteen. Näihin tauluihin liittyvät syytteet törkeästä rahanpesusta hylättiin. 

Suosittelemme sinulle