Hyppää sisältöön

Lipponen vihaviesteistä: Kyseessä on vain jäävuoren huippu

Useat ruotsin- tai kaksikieliset julkisuuden henkilöt ovat saaneet tappouhkauksia ja vihaviestejä viime päivinä.

Toimittaja Ari Mölsä haastattelee Paavo Lipposta.
Toimittaja Ari Mölsä haastattelee Paavo Lipposta
Jussi Hanhivaara

Entinen pääministeri Paavo Lipponen arvostelee Suomen poliittista johtoa saamattomuudesta rasismin ja vähemmistöjen syrjinnän vastaisessa toiminnassa.

- Olen pettynyt siihen, että puolueet laidasta laitaan eivät puutu näihin asioihin tehokkaasti, Lipponen sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

Samalla Lipponen kuitenkin kiittää pääministeri Jyrki Kataista (kok.) tappouhkaukseen puuttumisesta.

Suomen kaksikielisyyttä edistävän Svenska nu -verkoston valtuuskunnan puheenjohtajana toimivan Lipposen mukaan suomenruotsalaisiin kohdistuvat viimeaikaiset uhkaukset ovat vain jäävuoren huippu.

- Ihmettelen sitä, että kuului yleinen helpotuksen huokaus, kun saatiin poliisilta lausunto, että tässä on kyse yksittäisestä henkilöstä tai pienestä ryhmästä, Lipponen sanoo.

Lipposen mukaan ilmiö on yleisempi, ja ruotsinkieleen sekä ruotsinkieliseen vähemmistöön on jo pitkään kohdistunut kaunan purkauksia, jotka kertovat henkisestä taantumasta.

Joissakin maissa on menty takaisin 1930-luvulle.

Paavo Lipponen

Entinen pääministeri pitää järkyttävänä jos lapsille ja nuorille kerrotaan, että ruotsin kieltä ei tarvita. Pakkoruotsista luopuminen merkitsisi Lipposen mukaan lasten eriarvoistumista, koska silloin ruotsin kieli valittaisiin vain perheissä, joissa ymmärretään kielen merkitys.

Arvostelee myös EU:ta

Täyslaidallisen saa Lipposelta myös media ja EU.

- Lehdet päästävät nykyään kaunajuttuja palstoilleen ja nettisivuilleen ollenkaan niitä karsimatta. Kysymys on hallinnasta ja hillinnästä, jotta se ei saa yliotetta. Siitä on historiassa esimerkkejä mihin se voi johtaa, hän sanoo.

Lipponen arvostelee myös Euroopan Unionia välinpitämättömyydestä.

- EU:ssa ei puututa näihin asioihin. Joissakin maissa on menty 1930-luvulle takaisin, kuten Unkarissa. Se ei tunnu olevan mikään erityinen ongelma unionille, Lipponen sanoo.

HBL pyrkii syventämään keskustelua

Suomenruotsalainen sanomalehti Hufvudstadsbladet pyrkii syventämään keskustelua ruotsinkielisiin kohdistuvasta uhkailusta, kertoo lehden päätoimittaja Jens Berg.

HBL kiitti perjantaina Helsingin Sanomia sivun kokoisella ilmoituksella tämän tuesta ruotsin kieltä kohtaan. Helsingin Sanomat julkaisi torstaina kaksikielisen artikkelin aiheesta.

- Olemme puhuneet asiasta sata vuotta. Tuntui hyvältä, isoveli ilmaisi tukensa, Berg sanoo.

Suosittelemme sinulle