Hyppää sisältöön

Prinsessa Madeleinen häät aloittavat kuukausien juhlaputken

Tänä vuonna Ruotsissa juhlitaan prinsessahäiden lisäksi myös kuningas Kaarle XVI Kustaan 40 vuotta jatkunutta valtakautta, prinssi Danielin 40-vuotissyntymäpäivää ja kuningatar Silvian 70-vuotissyntymäpäivää. Suuri yleisö voi nähdä hääparin television lisäksi joko hevosajelulla Tukholman ydinkeskustassa tai venematkalla Drottningholmin linnaan.

Hevosvaunut, joissa hääpari ajaa vihkiäisten jälkeen kulkueessa läpi Tukholman.
Hevosvaunut, joissa hääpari ajaa vihkiäisten jälkeen kulkueessa läpi Tukholman. Kuva: Charlotte Gawell / Kungahuset
Jussi Nurminen

Ruotsissa käynnistyy koko loppuvuoden jatkuva juhlaputki, kun prinsessa Madeleine solmii avioliiton. Prinsessa Madeleinen ja Christopher O'Neillin häitä juhlitaan kaksi päivää.

Syyskuun 15. päivä on todellinen superpäivä, kun samana päivänä juhlitaan sekä kuningas Kaarle XVI Kustaan valtaannousun 40-vuotisjuhlaa että prinssi Danielin 40-vuotissyntymäpäivää. Kuukausia jatkunut juhlinta huipentuu joulukuun 23. päivä, kun kuningatar Silvia täyttää 70 vuotta.

Juhlapäivällinen:

Häitä edeltävänä päivänä 7. kesäkuuta kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia järjestävät kutsuvieraille juhlapäivälliset Tukholman Grand Hôtelissa.

Häävieraat:

Vihkikirkkoon on kutsuttu noin 500 vierasta. Vieraiden joukossa ovat muun muassa Tanskan kruununprinssi Frederik ja prinsessa Mary, Norjan kruununprinssi Haakon ja prinsessa Mette-Marit, prinssi Edward ja kreivitär Sophie sekä prinssi Carl Philipin tyttöystävä Sofia Hellqvist. Hääkirkkoon on kutsuttu myös kaikki Ruotsin puoluejohtajat, mutta ainakin SDP:n ja vasemmistopuolueen puheenjohtajat ovat kieltäytyneet kutsusta vedoten muihin kiireisiin. Pikkuprinsessa Estelle ei ole paikalla kirkossa.

Vihkiäiset:

Prinsessa Madeleine ja Christopher O'Neill vihitään lauantaina 8. kesäkuuta klo 16.00 (klo 17.00 Suomen aikaa) Tukholman kuninkaalinnan kirkossa. Viimeksi samassa paikassa järjestettiin kuninkaalliset häät kesäkuussa 1974, kun kuninkaan sisar, prinsessa Christina ja Tord Magnuson avioituivat. Vihkimisen toimittaa emerituspiispa Lars-Göran Lönnermark. Häntä avustaa pastori Michael Bjerkhagen. Expressen-lehden mukaan Peter Jöback laulaa kirkossa.

Kunnialaukaukset:

Vihkimisen jälkeen Skeppsholmenista ammutaan tykeillä 21 kunnialaukausta.

Juhlakulkue:

Vihkiäisten jälkeen tuore aviopari vilkuttaa ensin kansalle. Sen jälkeen pariskunta ajaa hevosten vetämillä vaunuilla halki Tukholman ja siirtyy sitten Riddarholmenissa veneeseen, joka kuljettaa heidät ja häävieraat Drottningholmin linnaan. Kulkueessa käytettävät yli sata vuotta vanhat hevosvaunut ovat samat, joita sekä kuningas Kaarle XVI Kustaa että kruununprinsessa Victoria käyttivät omissa häissään. Säätiedotus lupaa hääpäiväksi lämmintä säätä.

Hääjuhla:

Hääjuhlaa vietetään ja hääateria nautitaan kuningasperheen kotilinnassa Drottningholmissa.

Hääruoat:

Julkkiskokki Stefano Catenacci huolehtii sekä hääkakusta että hääjuhlan ruoista. Sama mies huolehti myös kruununprinsessa Victorian häiden tarjoiluista. Catenacci ei suostu paljastamaan herkuista mitään etukäteen, mutta kertoi Aftonbladetin haastattelussa, että hääpari on koemaistanut kakkua. Victorian hääkakussa oli valkosuklaata ja metsämansikoita.

Suosittelemme sinulle