Hyppää sisältöön

Kaikkien aikojen toukokuun lämpöennätys rikki Lapissa

Lapissa rikottiin ensimmäistä kertaa toukokuussa 30 astetta. Utsjoella lämpötila nousi 30,5 asteeseen.

Kuva: Juha Kauppinen / Lehtikuva

Utsjoella on tehty tämän kuun lämpöennätys. Mittari osoitti tänään Utsjoen Kevolla kello 15 aikoihin peräti 30,5 astetta. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Lapissa rikottiin toukokuussa 30 asteen raja lämpötilassa.

Kevon hellelukema nosti tänään Utsjoen myös Suomen lämpimimmäksi paikaksi. Utsjoki oli myös yksi Euroopan lämpöisimmistä paikkakunnista. Yli 30 asteen lukemiin päästiin itäisimmässä Euroopassa, mutta esimerkiksi Saksassa lämpötila jäi noin 15 asteeseen ja Etelä-Ranskassa noin 15 - 16 asteen tienoille.

Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan sää muuttuu loppuviikkoa kohden epävakaisemmaksi, mutta helteet eivät ole vielä loppumassa. Lauantaina voi tulla sadekuuroja maan länsiosasta aina Länsi-Lappiin ulottuvalla alueella. Aurinkoisinta on maan etelä- ja itäosissa.

Inarijärven vesi toukokuun ennätysluvuissa

Hyvin lämpimiä ovat myös Lapin järvien vedet. Esimerkiksi Inarijärven veden lämpötila on nyt 16,6 astetta. Lukema on korkeampi kuin kertaakaan viime vuonna. Samalla se on 9,8 astetta korkeampi kuin keskimäärin tähän aikaan.

Inarijärven lämpötila on samalla uusi toukokuun ennätys. Kaikkien aikojen lämpimintä järven vesi oli 6. heinäkuuta 1972, kun lämpötila nousi 24,3 asteeseen.

Vastaavasti Kilpisjärvi käsivarressa on edelleen jäässä. Keskimäärien järven jäät ovat lähteneet 18. kesäkuuta ja aikaisimmillaan vesi on lainehtinut vapaana touko-kesäkuun vaihteessa.

Suomen ympäristökeskuksen lukujen mukaan järvien vedet ovat lämmenneet hyvin nopeasti toukokuun puolivälin jälkeen.

Suosittelemme sinulle