Japani ja Etelä-Korea ovat rajoittaneet vehnäntuontia Yhdysvalloista. Japani jäädytti 25 000 tonnin vehnäerän tuonnin. Myös EU-viranomaiset ovat ilmoittaneet, että alueelta saapuvat vehnäerät tutkitaan, jottei muuntogeenistä vehnää päädy kuluttajan pöytään.
Maat huolestuivat Yhdysvalloissa keskiviikkona paljastuneesta tapauksesta, jossa oregonilaispellolta löytyi tavallisen viljan seasta Monsanto-yhtiön geenimuunneltua vehnää. Geenimuunneltua vehnää ei olisi saanut kasvaa kyseisellä pellolla.
Geenimuunnellun vehnän myyntiä ei ole sallittu missään päin maailmaa. Viranomaisten mukaan oregonilaiselta pellolta löytynyt karkurivehnä on Monsanton aikoinaan kehittämä lajike. Geenijätti Monsanto kehitteli ja koeviljeli vuosina 1998-2005 muunneltua vehnää, joka oli muokattu kestämään yhtiön Roundup-rikkaruohomyrkkyä. Lajike ei kuitenkaan koskaan saanut myyntilupaa.
Yhdysvallat huolissaan vehnänviennistä
Vielä ei tiedetä, miten muunneltu vehnä on pellolle päätynyt. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat vakuuttaneet, ettei geenimuunneltu vehnä aiheita terveysriskiä kuluttajille. Yhdysvaltalaisten vehnäntuottajien edustajat ovat pitäneet Japanin ja Etelä-Korean tuontikieltoja ylireagointina.
Muuntogeenisen kasvin löytyminen tavalliselta pellolta herättää huomiota, sillä muunnellun geeniperimän leviämistä muuntelemattomiin lajeihin pidetään yhtenä geeniteknologian riskeistä. Geeniteknologian kriitikot pelkäävät, että tällöin seuraukset voivat olla arvaamattomat.
Monsanton kurssi päätyi yli 3 prosentin luisuun pörssissä, kun Japani ja Etelä-Korea ilmoittivat päätöksestään. Tapaus on herättänyt myös yhdysvaltalaiset poliitikot ja viranomaiset, sillä paljastuksen pelätään vaikuttavan vehnänvientiin pidemmällä aikavälillä. Yhdysvallat on maailman suurin vehnänviejä.
Monsanton Euroopan-valloitus jäihin
Perjantaina Monsanto ilmoitti, että se hellittää pyrkimyksissään Euroopan siemenmarkkinoille. Yhtiön mukaan syynä on se, ettei geenimuunneltua viljelyä vielä hyväksytä Euroopan maissa.
- Aiomme myydä geenimuunneltuja siemeniä vasta sitten, kun niillä on viljelijöiden ja poliitikkojen laaja tuki sekä toimiva sääntelyjärjestelmä, Monsanton edustaja Thomas Helscher sanoi uutistoimisto Reutersille.
Helscherin mukaan vain Espanjassa ja Portugalissa vallitsee tällä hetkellä geenimuunnellulle viljelylle suotuisa ilmapiiri. Näihin maihin yhtiö toimittaa muuntogeenisen maissin siemeniä. Toisaalta Monsanton varapääjohtaja Jesus Madrazo on nimennyt Itä-Euroopan yhdeksi yhtiön avainalueeksi.