Yhdeksänvuotias Otto-poika sai ADHD-diagnoosin neljä vuotta sitten.
- Kun Otto oli 3-vuotias, alettiin selvitellä ADHD:n mahdollisuutta. Päiväkodista tuli palautetta, että Otto ei oikein selviä ryhmässä. Otto oli tosi impulsiivinen, kerkesi moneen paikkaan ja oli aina edellä muita joka paikassa, muistelee Oton äiti.
Diagnoosi ja sen myötä aloitettu käyttäytymisterapia ja lääkehoito toivat helpotusta arkeen päiväkodissa ja kotona. Silti äiti suhtautui aluksi varauksella lääkehoidon aloittamiseen.
- Se tuntui tietenkin aika hurjalta, että Otto sai tällaiset lääkkeet, jotka luokitellaan huumausaineiksi. Mieleen tuli kysymyksiä, että tuleeko niistä riippuvaiseksi ja eikö ole muuta hoitoa, kuvailee Oton äiti.
Nykyään perheet valmiita lääkehoitoon
Otto on yksi monista suomalaisista, jotka syövät tätä nykyä lääkkeitä ADHD:hen eli tarkkaavaisuus- ja yliaktiivisuushäiriöön. Huumausaineiksi luokiteltavien lääkkeiden kulutus on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.
Tuntui tietenkin aika hurjalta, että Otto sai tällaiset lääkkeet, jotka luokitellaan huumausaineiksi.
Oton äiti
Lääketurvallisuusvirasto Fimean lääkekulutustilastojen mukaan vuonna 2007 keskushermostoon vaikuttavaa metyylifenidaattia käytettiin Suomessa 0,66 vuorokausiannosta tuhatta asukasta kohti. Vuonna 2012 vastaava luku oli 1,65.
Tällä hetkellä markkinoilla on puolenkymmentä ADHD-lääkeainetta, joista metyylifenidaatit ja deksamfetamiinit on luokiteltu huumausaineiksi.
_
_Niin ikään huumausaineeksi on luokiteltu uusi amfetamiinijohdannainen - lisdeksamfetamiini. Se on Yle Uutisten tietojen mukaan saamassa myyntiluvan Fimealta.
Lisdeksamfetamiini eroaa aiemmista ADHD-lääkkeistä siinä, että se sisältää vaikuttavan lääkkeen aihion. Se tarkoittaa, että lääke muuttuu vaikuttavaksi vasta elimistössä. Siksi lääke on pitkävaikutteinen ja sitä on muita ADHD-lääkkeitä vaikeampi käyttää väärin.
HUS:n lastenneurologi Arja Voutilainen sanoo, että nykyään perheet ovat hyvin valmiita lääkehoitoon, jos sitä ehdotetaan hyvässä lääkärisuhtessa.
- Mutta toki on myös perheitä, joissa ajatellaan, että ei lääkkeitä lapsille, ellei tilanne ole hyvin vaikea, hän lisää.
Maailmanmeno saattaa lisätä lyhytjännitteisyyttä
HUS:n lastenneurologin mukaan on vaikea sanoa, mikä on syynä ADHD-diagnoosien määrän kasvuun. Yksi selitys voi olla elämäntavan muutos.
- Ei olisi mitenkään vaikea ajatella niinkään, että nykyinen maailmanmeno ja elämäntapa lisäisivät tällaista lyhytjännitteisyyttä ja vaikeuttaisivat yhteen asiaan rauhassa keskittymistä. Mutta ei ole voitu mitenkään todistaa, että näin olisi tapahtunut, pohtii lastenneurologi Arja Voutilainen.
Nykyinen maailmanmeno ja elämäntapa saattavat lisätä lyhytjännitteisyyttä ja vaikeuttaa yhteen asiaan rauhassa keskittymistä.
Lastenneurologi Arja Voutilainen
ADHD kuului aiemmin lastenneurologian alaan, mutta nykyään hoitovastuu on siirretty lastenpsykiatrialle. Syy on se, että ADHD ei ole yksinomaan neurologinen häiriö ja sen hoito ei ole pelkkää lääkehoitoa.
Psykoterapia ja erityisesti käyttäytymisterapia ovat tärkeitä ADHD:n hoidossa.
- Kaikkein tärkeintä käyttäytymisen ohjaus, joilla autetaan lasta parantamaan itsesäätelyään, kuvailee lastenneurologi Voutilainen.
Päiväkodit tai koulut haluavat apua vilkkauteen
HYKS:in lasten neuropsykiatrisen yksikön lastenpsykiatri Terhi Pajunen muistuttaa, että diagnoosia ei välttämättä tarvita siihen, että tukea vilkkauteen ja tarkkaavaisuuden ongelmiin voi saada.
Varmasti on 13 tusinassa sellaisia vilkkaita poikia, jotka kerkeävät ja ehtivät, ja joihin joutuu puuttumaan, eikä se ole ADHD.
Lastenpsykiatri Terhi Pajunen
- Monestihan se on päiväkoti tai koulu joka on aloitteellinen diagnoosin hakemisessa, koska ryhmätilanteessa lapsen vilkkaus korostuu, Pajunen sanoo.
Lastenpsykiatrin mukaan saattaa olla, että toisinaan tavallisia, vain vilkkaita lapsia halutaan rauhoittaa hoidon avulla. Pajunen muistuttaa, että ihminen saa myös olla persoonana vilkas ja toimiva.
- Varmasti on 13 tusinassa sellaisia vilkkaita poikia, jotka kerkeävät ja ehtivät, ja joihin joutuu puuttumaan, eikä se ole ADHD, Pajunen painottaa.
- On rumaa, että ADHD:sta on tullut synonyymi vilkkaudelle ja hukkumasana, jota lapsetkin saattavat sanoa toisilleen leikkipihalla, että sä olet sellanen ADHD.
"ADHD on muotisairaus"
Otolle, ADHD-hoito oli todella tarpeen. Terapia, koulun tuki ja lääkkeet ovat loiventaneet Oton oireita.
- On raskasta vastaanottaa arvostelevaa palautetta. Siksi diagnoosi oli kyllä meille helpotus, äiti kuvailee.
Hän kertoo, ettei ADHD:ta aina välttämättä oteta vakavasti.
- Kuulen helposti, että sehän on sellainen muotisairaus ja kaikillahan sitä on. Mutta kyllä ADHD-diagnoosi perustuu huolelliseen tutkimukseen. Ja olen kuullut myös lääkäriltä, että jos lääkkeeseen löytyy vaste, niin se kertoo siitä, että on kyse todellisesta oireistosta.
Korjattu 3.6. klo 14.45: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että kaikki nykyiset ADHD-lääkkeet on luokiteltu huumausaineiksi. Huumausaineiksi on kuitenkin luokiteltu vain metyylifenidaatit, deksamfetamiinit ja nyt uusi lisdeksamfetamiini.
Juttua muokattu 28.9. 2021 klo 17.15. Pojan äidin nimi poistettu aiheen arkaluonteisuuden vuoksi.