Hyppää sisältöön

Ylen toimittaja Istanbulin levottomassa yössä: Ihmiset juoksivat hädissään suojaan

Turkin mielenosoituksia Istanbulissa seuraava Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen jäi yöllä mottiin puistoon yhdessä kymmenien mielenosoittajien kanssa.

Istanbulissa mellakoidaan kyynelkaasun seassa.
Poliisi taltutti Gezi-mielenosoitukset kovin ottein. Kuva: Sedat Suna / EPA
Yle Uutiset

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuvat Turkissa. Sunnuntain ja maanantain välisen yön aikana useissa turkkilaiskaupungeissa oli yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä. Loukkaantuneita on kymmeniä, mutta tarkkoja lukuja ei ole.

Istanbulin keskustassa oli yöllä liikkeellä tuhansia mielenosoittajia ja poliisi käytti jälleen kyynelkaasua. Myös Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen ja kuvaaja Jussi Koivunoro joutuivat kyynelkaasun keskelle Istanbulissa.

- Ihmiset juoksivat hädissään suojaan puistoon Istanbulin Besiktasin kaupunginosassa. Jouduin yöllä kymmenien mielenosoittajien kanssa puistikkoon, jonne poliisi ampui lukuisia kyynelkaasukranaatteja. Jäimme mottiin puistoon, josta ei ollut poispääsyä kuin poliisin suuntaan. Yskivät ihmiset auttoivat toisiaan pakenemaan aidan yli. Paikalliset ihmiset auttoivat mielenosoittajia ja läheisessä moskeijassa lääkintähenkilökunta auttoi useita loukkaantuneita, Kankkonen kertoo.

Puistomielenosoitus laajeni poliittiseksi protestiksi

Turkin levottomuudet alkoivat, kun poliisi tyhjensi väkivaltaisesti istanbulilaisen puiston, jonne oli leiriytynyt ostoskeskuksen rakentamista vastustavia mielenosoittajia. Mielenosoittajat saivat viikonloppuna palata puistoon, mutta protestit eivät ole laantuneet. Kohteena on nyt pääministeri Recep Tayyip Erdogan, jota syytetään yrityksistä viedä turkkia islamilaiseen suuntaan.

- Naisena pelkään tietenkin Erdogania. Hän yrittää tehdä maastamme Iranin tai Afganistanin kaltaisen paikan. Olen erityisen huolestunut lasteni puolesta, sanoo kirjanpitäjänä työskentelevä Nazan Bikim Ecli.

Toinen mielensoittajat toivoo armeijaa apuun.

- Sotilaiden pitäisi kaataa tämä nykyinen hallitus, sanoo nuori mies, joka ei halua kertoa nimeään.

Monet turkkilaiset ovat tuskastuneet islamistitaustaisen pääministerin itsevaltaisiin otteisiin. Erdogan luonnehti sunnuntaina mielenosoittajia roskajoukoksi. Mielenosoituksissa Istanbulissa on mukana hyvin monenlaisia ihmisiä. Joukossa näkyy paljon opiskelijoita, mutta myös iäkkäämpiä keskiluokkaisia turkkilaisia.

- Erdoganilla on kuitenkin vielä vankka kannatus, ja on hyvin vaikea nähdä, että hänen hallituksensa kaatuisi liikehdintään, Tom Kankkonen arvioi.

Suosittelemme sinulle