Hyppää sisältöön

Oulun yliopisto lisää tiedekuntia

Uusia tieteenalakokonaisuuksia ovat arkkitehtuurin tiedekunta, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta sekä tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta. Tiedekuntien määrä kasvaa näin kuudesta yhdeksään.

Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Oulun yliopisto uudistaa organisaatiotaan järjestämällä tutkimus- ja koulutustoimintansa yhdeksään tiedekuntaan. Tutkimus keskitetään neljään painoalaorganisaatioon ja erillisyksiköihin. Uudistuksella halutaan vastata yliopistojen väliseen kilpailuun.

Hallinnon uudistuksen ohella halutaan rehtori Lauri Lajusen mukaan vähentää toimintojen päällekkäisyyksiä.

- Teknillinen tiedekunta ja luonnontieteellinen tiedekunta ovat niin heterogeenisiä ja laajoja, etteivät ne enää toimi oikeina tulosyksikköinä. Halusimme pienemmät, kompaktit tiedekunnat joihin on koottu ne tieteenalat, joista on synergiaa toisilleen, Lajunen sanoo. Uudistuksen tarkoituksena onkin toteuttaa tehokkaammin poikkitieteellista tutkimusta hyödyntämällä yhteisiä tutkimusympäristöjä.

Arkkitehdit keskustasta pois

Aiemmin tiedekuntia on ollut kuusi. Lauri Lajusen mukaan yhdeksän tiedekuntaa ovat luonnollisia yksiköitä.

- Tiedekunnat ovat hyvin erikokoisia lähtien pienestä arkkitehtuurin noin sadan ihmisen yksiköstä päätyen esimerkiksi sähkötekniikan tiedekuntaan, jossa on 500 ihmistä. Näissä kokonaisuuksissa pystymme kehittämään koulutusohjelmia ja tutkimusympäristöjä hyvin, Lajunen toteaa.

Yliopiston tarkoituksena on myös, että uuden tiedekuntarakenteen ansiosta tiedekunnat vähentäisivät tarvittaessa kandidaattiohjelmiaan ja rakentaisivat opiskelijoille yhteisiä opintopolkuja eri maisteriohjelmiiin.

Uudistuksen myötä Oulun yliopisto toimii pääosin kahdella kampuksella Linnanmaalla ja Kontinkankaalla. Kiistaa herättänyt arkkitehtuurin osasto muuttaa ydinkeskustasta Linnanmaalle aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.

Uudistus astuu voimaan vuoden 2014 alussa. Uudistuksen jälkeen Linnanmaan kampuksen tiloista noin kymmenen prosenttia jää edelleen vaille käyttöä.

Suosittelemme sinulle