Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kultakaivosaikeet aktivoivat luontojärjestöt Ylä-Savossa

Kultakaivos nähdään uhkana Ylä-Savon maataloudelle ja alueen hyvälle imagolle. Iisalmen Luonnonystävät aikoo valittaa kaivosyhtiö Nordic Minesin lupavarauksesta.

Raahen kultakaivoksen avolouhos
Kuva: Yle
Riikka Nurmi,
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaivosyhtiö Nordic Minesin kultakaivosaikeet aktivoivat luontojärjestöt Ylä-Savossa. Vieremällä maanantaina pidettyyn Iisalmen Luonnonystäväin järjestämään kaivosiltaan saapui kolmisenkymmentä kaivoksen aikeista kiinnostunutta henkilöä. 

Pystytäänkö puhtaita tuotteita tuottamaan enää maataloudessa, jos tänne tulee kaivosteollisuutta

Jarmo Yliluoma

Iisalmen Luonnonystävien puheenjohtaja Jarmo Yliluoman mukaan alueen ihmiset ovat hyvin huolestuneita kaivosyhtiön aikeista perinteisellä maatalousalueella. Yliluoman mukaan kaivos olisi selkeä uhka Ylä-Savon maataloudelle ja alueen hyvälle imagolle.

- Jos tänne elintarvikkeiden perustuotantoalueelle tulee kaivos, niin mitä se tarkoittaa käytännössä. Millainen imagotappio se tulisi olemaan koko alueelle. Pystytäänkö puhtaita tuotteita tuottamaan enää maataloudessa, jos tänne tulee kaivosteollisuutta, Yliluoma kertaa kaivosillassa esiin nousseita kysymyksiä.

Kaivosyhtiö Nordic Minesilla on lupavaraus Iisalmen, Kiuruveden ja Vieremän rajalla 272 neliökilometrin suuruiselle alueelle. Yhtiö otaksuu alueelta löytyvän kultaa. Iisalmen Luonnonystävät aikoo valittaa yhtiön lupavarauksesta.

Kaivosvaraus antaa etuoikeuden malminetsintäluvan hakemiseen. Nordic Mines aikoo hakea varsinaista malminetsintälupaa ennen kuin varaus umpeutuu vuoden 2014 elokuun lopussa.

Turvallisuus- ja kemikalioviraston Tukesin ylitarkastaja Ilkka Keskitalo muistuttaa, että matka varauksesta kaivostoimintaan kestää yleensä parikymmentä vuotta.

Iisalmen Luonnonystävät järjestää seuraavan kaivosillan sunnuntaina 9.6. klo 19.00 Metsolan kyläpirtillä Vieremällä.

Suosittelemme sinulle