Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kesäteatteri ei päästä otteestaan

Sadat harrastajat viettävät kesäillat töiden jälkeen teatterin parissa. Ammattilaisille kesäteatteri tarjoaa lisätienestiä pitkän loman aikana.

Kohtausta harjoitellaan Masalan kesäteatterissa.
Kohtausta harjoitellaan Masalan kesäteatterissa. Kuva: Yle
Päivi Puukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Illan tullen akustiikkasuunnittelijana työskentelevä Sara Vehviläinen sulkee työpaikkansa oven ja muuttuu kesäteatterin näyttelijäksi. Nuoresta tytöstä lähtien teatteria harrastanut Vehviläinen on koukussa kesäteatteriin.

- Jos on ollut todella pitkä harjoitusviikko, niin silloin töiden jälkeen tulee sellainen olo, että nyt voisi kyllä nukkua hetken aikaa. Mutta sitten taas, kun tulee tänne teatterille, niin jostain se energiataso löytyy, vakuuttaa Vehviläinen.

Kesäteatterikausi pyörähtää käyntiin kesäkuun alusta

Suomessa nähdään tänä kesänä kolmisensataa teatteriesitystä. Esitykset tavoittavat kolmen kuukauden sesonkinsa aikana yli puoli miljoonaa katsojaa.

Varmimpia katsojamagneetteja ovat lasten- tai koko perheen näytelmät. Suosituimmat niistä rakentuvat kirjoista tuttujen hahmojen ympärille. Teatterin tiedotuskeskuksen mukaan lastenesitysten suosituin aihe on Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoihin perustuva Risto Räppääjä.

Suomalaisten viihdeartistien elämäntarinoihin ja heidän musiikkinsa voimaan luottaa moni teatteri. Koivujen katveessa laulavat tänä kesänä mm. Reino Helismaa, Tapio Rautavaara, Juha Vainio, Rauli Badding-Somerjoki, Irwin Goodman ja Topi Sorsakoski.

Myös kotimaiset klassikot ovat pitäneet pintansa. Kesäteattereissa lähdetään tänäkin vuonna tulitikkuja lainaamaan tai myötäeletään Niskavuoren tilan ihmissuhteita.

Neljäntenä ryhmänään erottuvat omatuotantoiset, usein esityspaikkakunnan historiaan pohjautuvat näytelmät.

Näyttämönä lapsuuden leikkitantereet

Viimeksi mainittuihin kuuluu myös Masalan kesäteatterin näytelmä,Sointula. Tuomo Aitan kirjoittama ja yhdessä Hannele Tuomisen kanssa ohjaama Sointula kantaesitettiin jo kesällä 2012. Sointula on Tuomo Aitan Masala-trilogian päätösosa. Aikaisemmat osatTehdasesitettiin 2001 jaAatteen ja ilon vuodetvuonna 2003.

En edes ajattele sitä, kuka on ammattilainen ja kuka ei.

Tuomo Aitta

Aitta on kotoisin Kirkkonummelta, ja teatterikipinä iski juuri Masalan Nuorisoteatterissa.

- Tämäkin, nyt teatterinäyttämönä toimiva, pelto ja sen takana oleva metsä ovat lapsuudesta tuttuja. Kun on lapsena tullut tuolla metsässä pyörittyä ja metsässä olevia juoksuhautoja pengottua, niin ei ole vaikea saada mielikuvitusta liikkeelle, pohtii Aitta.

- Täällä jotenkin pääsee sellaiseen lapsenomaiseen mielikuvittelun tilaan helpommin kuin monessa teatteritalossa.

_Sointula _kertoo karismaattisen Matti Kurikan ja hänen utopistisiin ihanteisiinsa uskoneiden suomalaisten tarinaa. Kurikka perusti utopiayhteisön, Sointulan, Kanadaan 1900-luvun alussa.

Teatteri lämmitti esityksensä uudelleen tälle kesälle, koska ryhmä on kutsuttu esiintymään Soitulan perustajien perillisille Kanadaan, utopioita käsittelevään seminaariin. Esityksillä ryhmä kerää matkavaroja.

Masalan kasvatit uskollisina juurilleen

Masalan teatterin näyttelijäkunta on sekoitus ammattilaisia ja harrastajia. Raja on nykyteatterissa usein häilyvä. Masalassa asiaa auttaa se, että myös ammatissa toimivat ovat aloittaneet teatteriuransa nuorisoteatterista.

- En edes ajattele sitä, kuka on ammattilainen ja kuka ei. Kaikkia ohjataan samalla tavalla, sanoo Aitta

Useassa roolissa_ Sointulassa_ huhkivaa Sara Vehviläistä pitää mukana intohimo teatteriin.

Musiikkiakin harrastava Vehviläinen kokee pääsevänsä töistään irti ja rentoutuvansa teatteria tekemällä. Hyvät elämykset jäävät mieleen ja palkitsevat.

- Kun on lavalla ja katsoo yleisöä ja bongaa sieltä katsojan, jonka silmistä näkee, että hän on läsnä juuri siinä hetkessä, ja elää ja kokee sitä, mitä me esitämme, niin se on erittäin palkitsevaa, hehkuttaa Vehviläinen.

Viimeiset kesäteatteriesitykset nähdään syyskuun alkupäivinä. Ja jos haluaa kaiken kattavan selvityksen aiheesta yhdellä istumalla, voi suunnata Teatteri Siperian ja Hämeenlinnan kesäteatterin esitykseen _Satoi tai paistoi - Tiedän mitä teit viime kesäteatterissa! _Se lupaa peräti 30 kesäteatteriklassikkoa kahdessa tunnissa.

Suosittelemme