Hyppää sisältöön

Nainen palomieheksi – kokeile, selviäisitkö kuntotestistä

Pelastusopiston pelastajakurssille päästäkseen hakijalta vaaditaan sekä lihasvoimaa että kestävyyttä. Naisen on vaikea saada näitä ominaisuuksia sovitettua samaan vartaloon. Vaikeinta on penkkipunnerrus.  

Palomies-sairaankuljettaja Sari Rautiala savusukeltajan paikalla Vantaan pelastusyksikössä.
Palomies-sairaankuljettaja Sari Rautiala savusukeltajan paikalla Vantaan pelastusyksikössä. Kuva: Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.
Marcus Ziemann

Tie pelastusopistoon alkaa fyysisen toimintakyvyn testaamisella. Penkkipunnerrusta, vatsalihaksia, leuanvetoa ja jalkakyykkyjä varten hakijan on käytävä omalla kustannuksellaan jossakin pelastusopiston hyväksymässä testauspaikassa.

Vasta, kun neljä lajia on hyväksyttävästi suoritettu ja testausaseman lääkäri antanut puoltoäänensä, hakijaa saattaa odottaa valintakoematka pelastusopistolle Kuopioon. Siellä juostaan Cooperin-testi, uidaan, testataan hakijan fobiat sekä tutkitaan todistuksia ja työkokemusta.      

Harva nainen selviää Kuopioon saakka. Suurin osa karsiutuu jo ensimmäiseen lajiin.

Pylly penkissä eikä tankoa pomputeta rinnalla

Maksimipisteet penkkipunnerruksesta saa, kun hakija suorittaa 38 toistoa minuutissa siten, että tangossa on rautaa 45 kiloa. Minimi on 25 toistoa. Lähes kaikilla naisilla fyysinen toimintakykytesti päättyy tähän.

Penkkipunnerrus on yleensä ensimmäinen laji. Karsiutuja ei pääse näyttämään voimiaan enää muilla osa-alueilla.

Tiukkaa penkkipunnerrus tekee myös pienemmille miehille. Moni ei ole tottunut tekemään suoritusta riittävän puhtaana. Takapuolta ei saa nostaa penkistä, eikä tangolle saa antaa vauhtia rinnalla.

Suoritusten välillä on viiden minuutin lepo. Vatsalihaksia testataan istumaan nousulla. Minuutin aikana maksimipisteet heltiävät 48 toistolla. Minimi on 34 kertaa.

Ne, jotka penkistä selviävät, selviävät yleensä myös vatsaliikkeistä. Testaajat huomaavat kuitenkin, että viimeiset toistot vedetään usein väkisin lonkan koukistajilla. Vatsalihakset ovat siinä vaiheessa jo pois pelistä.    

Käsinkohonta vastaotteella eli leuanveto ei onnistu sekään harjoittelematta. Varsinkin isokokoille miehille jo minimimäärä kuusi kertaa ottaa lujille. Maksimipisteisiin vaaditaan 14 leukaa.

Jalkakyykky 45 kilolla vaatii vähintään 23 toistoa minuutissa. Maksimipisteisiin tarvitaan 34 toistoa. Naiset pääsevät harvemmin näyttämään kyykkytaitojaan, koska peli on päättynyt jo ennen sitä.    

Raskas voimaharjoittelu vie juoksukunnon

Testausasemien mukaan fyysisesti ihanteellinen nainen palomiestestissä olisi noin 70 kilon painoinen vailla ylimääräistä rasvaa. Voimaharjoittelua vaaditaan paljon, sillä naisella lihasvoiman kerryttäminen on huomattavasti kovemman työn takana.

Jos nainen kutsuttaisiin Kuopioon saakka varsinaiseen valintakokeeseen, olisi seuraava haaste Cooperin–testi. Salilla hankitut raskaat lihakset kuluttavat happea ja ovat taakkana 12 minuutin juoksussa. Ehdoton minimi on 2 800 metriä. Moni juoksee sen tajunnan rajamailla.    

Viimeinen fyysinen testi on uimataitotesti. Hakijan pitää osoittaa osaavansa uida 200 metriä 4 minuutissa 45 sekunnissa. Uinti suoritetaan juoksun jälkeen, joka lisää vaikeusastetta.

En pääse läpi, mutta tulin kuitenkin

Pelastusopiston hyväksymiltä testausasemilla naiset ovat todellinen harvinaisuus. Testauspaikkoja on Suomessa seitsemän. Esimerkiksi Lapin Urheiluopiston testausasemalla Rovaniemellä ei ole koskaan käynyt yhtään naista palomiestestissä.

Helsingissä Työterveyslaitoksen fysiologian laboratoriossa kaksi naista ilmoittautui kevään hakukierrokselle. Huonosti kävi molemmille, eikä toinen lopulta ilmaantunut edes paikalle.

Oulussa liikuntalääketieteen tutkimusyksikkö Vervessä on koko monivuotisen testaushistorian aikana käynyt neljä naista. Yksikään ei selvinnyt penkkipunnerruksesta.   

Testaajien mukaan naiset ovat usein tietoisia, että minimi ei täyty. He kuitenkin toivovat ihmettä ja maksavat testin, joka on sitten ohi minuutissa.

Elokuussa alkavalle pelastajakurssille tuli 368 hakemusta. 164 miestä kutsuttiin valintakokeisiin. Cooperin-testissä tippui 23, uinnissa yhdeksän. Psyykkisten testien ja pisteiden yhteenlaskun jälkeen jälkeen 64 parasta valittiin koulutukseen.

Nainen on viimeksi kutsuttu valintakokeisiin vuonna 2010. Valintakokeisiin hän ei kuitenkaan lopulta saapunut. Viimeinen pelastajatutkinnon suorittanut nainen valmistui Kuopiossa vuonna 2005.  

Suosittelemme sinulle