Hyppää sisältöön

IMF myöntää "huomattavat virheet" Kreikan pelastuspaketissa

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sanoo olleensa liian optimistinen arvioidessaan Kreikan taloustilannetta. Lisäksi IMF myöntää laskeneensa omaa rimaansa, jotta Kreikalle voitiin taata pelastuspaketti.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde. Kuva: Everett Kennedy Brown / EPA
Sarianna Kankkunen

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF myöntää tehneensä "huomattavia virheitä" Kreikan ensimmäisen pelastuspaketin kohdalla.

Valuuttarahasto perkaa virheitään vastikään julkistetussa raportissa.

IMF myöntää alentaneensa omia standardejaan Kreikan kohdalla, jotta maalle voitiin myöntää yhteensä noin 110 miljardin euron pelastuspaketti.

Valuuttarahasto myönsi Kreikalle apua, vaikka maa ei täyttänyt rahaston kriteerejä velan kestävyyden suhteen. IMF vastasi noin 30 miljardin euron osuudesta paketissa.

Valuuttarahastoa arvosteltiin tuolloin siitä, että se oli liikaa eurooppalaisten jäsentensä vietävissä, ja että paketin koko oli ylimitoitettu suhteessa Kreikan talouden kokoon.

Valuuttarahasto myöntää myös, että sen arviot Kreikan taloustilanteesta olivat liian optimistiset.

IMF toteaa yliarvioineensa maan hallituksen kyvyt panna voimaan rakenteellisia muutoksia.

Keskustelu siitä, näännyttävätkö liian tiukat säästötoimet kriisimaiden taloudet hengiltä, on viime aikoina kiihtynyt. IMF on viime kuukausina kehottanut Euroopan komissiota ja Euroopan keskuspankki EKP:tä lievittämään joitakin säästöehtoja.

Nyt julkistetussa arviossa IMF toteaa, että se ja sen eurooppalaiset kumppanit eivät osanneet arvioida, missä määrin leikkausten ja veronkorotusten kaltaiset säästöt syventäisivät Kreikan taantumaa.

Valuuttarahaston mukaan pelastuspaketista koitui myös merkittäviä etuja, kuten se, että Kreikka saatiin pysymään osana euroaluetta.

Suosittelemme sinulle