Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Valtion henkilöstövähennykset tuovat olemattomat säästöt

Valtion henkilöstövähennysten tuoma rahansäästö on olematon, koska ulkopuolelta ostatetaan niin paljon asiantuntijapalveluja, arvioi valtiontalouden tarkastusviraston ylijohtaja. Valtio ostaa vuosittain konsultti-, tutkimus- ja muita asiantuntijapalveluja yli puolen miljardin arvosta.

Leena Räihälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime päivinä kohistu asianajotoimiston käyttö valtiovarainministeriön vakuusjärjestely-muistion sorvaamisessa on vain yksi esimerkki konsulttien käytöstä valtionhallinnossa. Valtio hankki asiantuntija- ja tutkimuspalveluita ulkopuolisilta viime vuonna 562 miljoonalla eurolla.

Summat ovat useimmilla hallinnonaloilla nousseet samaan aikaan, kun valtion omaa virkakuntaa on vähennetty, sanoo tuloksellisuustarkastusyksikön päällikkö, ylijohtaja Vesa Jatkola Valtiontalouden tarkastusvirastosta.

- Osa henkilöstövähennyksestä korvattiin ostamalla ulkopuolisia palveluja, ja nettosäästö määrärahoissa joka tapauksessa näyttää, että jos sitä on tullut, niin se on kuitenkin aika pieni. Vähän tällainen hölmöläisten täkin pidennys, että toisesta päästä leikataan ja toiseen päähän lisätään, Jatkola sanoo.

Henkilöstön vähentäminen oli keskeistä valtion tuottavuusohjelman aikana. Nykyisen hallituksen vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelmassa on muitakin tavoitteita. Ulkopuolelta ostettavien palvelujen määrää se ei ole merkittävästi hillinnyt paitsi Puolustusvoimissa, jossa toimintakin on supistunut.

Keväällä julkaistun Konsulttidemokratia-selvityksen mukaan valtion ulkopuolisilta toimijoilta ostamiin palveluihin uponnut euromäärä on viidessätoista vuodessa liki kaksinkertaistunut.

Jatkola sanoo, että rahanmenoakin suurempi huoli on viranomaistyön mahdollinen siirtyminen ulkopuolisille ja oman väen väheneminen niin, ettei ole enää palvelun ostoon tarvittavaa osaamista.

- Se että valtio ja samoin kunnat joutuvat näissä tietohallintohankkeissa maksamaan ylimääräisiä kustannuksia, johtuu siitä, ettei ole tilaajaosaamista. Toisin sanoen ei ole sellaista teknistä osaamista, että osattaisiin näitä tarjouspyyntöjä tehdä kunnolla. Siitä sitten on seurannut ylimääräistä kustannusta, Jatkola toteaa.

- Nämä toimittajat, jotka monopolina monesti sitten omia palvelujaan tuottavat, ovat jo hankesuunnitteluvaiheessa mukana. Heidän ei pitäisi voida olla enää tarjoamassa sitä palvelua, mutta tätä ongelmaahan ei useinkaan ymmärretä, eikä sitä ole nostettu selkeästi esille, hän jatkaa.

Suosittelemme sinulle