Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Joka neljättä Guantanamon vankia pakkoruokitaan nenäletkulla

Jo yli 40 Guantanamon vankia ruokitaan väkisin nenän kautta työnnettävällä letkulla, kertoo The Guardian -lehti. Tilanne on osittain seurausta presidentti Obaman puheista.

USA:n armeijan lääkäri näyttää nenä-mahaletkua, jolla ruokittiin nälkälakossa olevia vankeja Guantanamo Bay:ssä.
Kuvassa Yhdysvaltain asevoimien lääkäri esittelee nenä-mahaletkua, jolla on ruokittu nälkälakossa olleita vankeja. Kuva: EPA / JOHN RILEY
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Guantanamon vankien epätoivo loputtomalta tuntuvan vangitsemisen takia yltyy. Vankilassa on 166 vankia, joista jo 103 on syömälakossa. 41 vangin tila on mennyt niin huonoksi, että heitä pakkoruokitaan nenämahaletkulla. Asiasta kertoo sanomalehti The Guardian.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupasi toukokuussa, että vankien kotiuttamista varten hankitaan asiamies. Kaikki vangit, joilla ei ole tuomiota, lähetetään kotimaihinsa, Obama lupasi. Asiamiestä ei edelleenkään ole palkattu, eikä yhtään vankia ole puheen jälkeen siirretty pois Guantanamosta.

Useita vankeja edustava asianajaja Carlos Warner sanoo syömälakon laajenemisen johtuvan toisaalta Obaman pettämästä lupauksesta, tosiaalta Yhdysvaltain armeijan haluttomuudesta neuvotella vankien edustajien kanssa.

Ensimmäiset syömälakot alkoivat jo helmikuussa vastalauseena vartijoiden tekemille sellien tarkastuksille, jotka vankien mielestä tehtiin turhaa väkivaltaa käyttäen. Tämän jälkeen protesti on levinnyt, sillä useimmat vangit ovat olleet vankilassa jo vuosikymmenen, eikä moni ole vieläkään saanut edes syytettä. Komento vankilassa on ollut muutenkin ankaraa. Vankien mukaan heiltä usein takavarikoidaan tarpeellisetkin tarvikkeet, kuten hammasharjat.

Pakkosyöttö rikkoo ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vankien oikeuksia.

Lääketieteen ammattilaiset pitävät kuukausia jatkuvaa pakkosyöttöä epäinhimillisenä. Kymmenet miehet kahlitaan tuoleihin useita kertoja päivässä, jotta paikalle lähetetty erikoishenkilöstö voi työntää heille nenän kautta syöttöletkun mahalaukkuun. MIehet kakovat ja kiemurtelevat, sillä operaatio on vastenmielinen ja se voi myös olla kivulias. Vangit sanovatkin, että syöttäjät ovat kovakouraisia, kertoo Center for Constitutional Rights - ihmisoikeusjärjestön lakimies lehden haastattelussa.

Suosittelemme