Hyppää sisältöön

Vuokralääkärit saavat lähtöpassit terveyskeskuksista HUS-alueella

HUS-alueen terveyskeskukset ovat päättäneet luopua vuokralääkäreiden käytöstä vuoden loppuun mennessä. Johtavien lääkäreiden mukaan vuokraväki maksaa liikaa ja haittaa terveyskeskusten kehittämistä.

Kuva: Yle

HUS-alueen kansanterveystyön johtajien verkosto on päättänyt lopettaa yksittäisten vuokralääkäreiden käytön terveyskeskuksissa. Verkostossa on mukana johtavia lääkäreitä kaikista alueen terveyskeskuksista.

Vuokralääkärit tulevat kunnille kertakaikkiaan aivan liian kalliiksi

Kati Liukko

Päätös koskee päiväsaikaisia vastaanottoja sekä neuvoloiden ja koulujen lääkäreitä. Virka-ajan ulkopuolisessa päivystyksessä, terveyskeskusten vuodeosastoilla ja vanhuspalveluissa vuokratyövoimaa voitaisiin käyttää edelleen.

Sipoon kunnan johtavan lääkärin ja verkoston puheenjohtajan Kati Liukon mukaan yksittäisten vuokralääkäreiden käytössä on ollut monenlaisia ongelmia.

- Kokonaisvaltainen kehittäminen terveyskeskuksissa kärsii, jos siellä on paljon vuokratyövoimaa. Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen ja -osaamisen toteutumisessa on myös ongelmaa. Lisäksi vuokralääkärit tulevat kunnille kertakaikkiaan aivan liian kalliiksi.

Hetkellinen lääkärivaje edessä

Moni alueen terveyskeskus on jo lopettanut uusien vuokralääkärisopimusten tekemisen. Esimerkiksi Sipoossa, Porvoossa ja Loviisassa vuokralääkäreitä ei ole enää lainkaan.

Muutkaan eivät enää tee uusia sopimuksia yksittäisten vuokralääkäreiden kanssa ja vuokratyövoimasta pyritään kokonaan eroon vuoden loppuun mennessä.

Terveyskeskukset panostavat nyt omaan rekrytointiin ja suoriin työsuhteisiin. Liukko uskoo suoran rekrytoinnin toimivan, vaikka aluksi henkilökunnan määrässä saattaa tapahtua notkahdus.

- Lääkäreitä kyllä varmasti määrällisesti on ihan tarpeeksi. Kun olemme nyt yhtenä rintamana viemässä asiaa eteenpäin niin kyllä meille löytyy niitä lääkäreitä. Jos he eivät pääse firman kautta meille töihin, niin kyllä he sitten haluavat tulla suoraan.

Tavoitteena pidemmät työsuhteet

Notkahdukseen on kuitenkin varauduttu etenkin niissä kunnissa, joihin lääkäreiden saaminen on tähän asti ollut vaikeinta.

- Organisaatiot taipuvat kyllä hetken aikaa tilapäiseen henkilöstöpulaan. Samalla aktivoimme koko ajan rekrytointiamme. Luomme uusia kanavia ja teemme opiskelijoiden kanssa yhteistyötä ja muuta. Uskomme, että jos tässä notkahdus tulee, niin pystymme sen kestämään.

Verkosto pitää tärkeänä, että lääkäreille tarjotaan mahdollisuus pidempiin työsuhteisiin samassa työyhteisössä, vankkaan lähiesimiehen tukeen sekä perehdytykseen ja koulutukseen.

Suosittelemme sinulle