Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

F-Securen Hyppönen USA:n urkintakohusta: "Tämä on aikamoinen juttu"

Hyppönen huomauttaa, että Yhdysvaltain turvallisuuspalveluilla on maan lain mukaan pääsy esimerkiksi Suomessa lähetettyihin viesteihin.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.
Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen. Kuva: Yle
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen pitää uskottavana uutisia, joiden mukaan Yhdysvaltain turvallisuuspalvelut ovat urkkineet ihmisten viestintää verkossa.

- Kyllä se kovasti siltä vaikuttaa, että tämä on tosiasia, Hyppönen sanoi perjantaina Ylen Radio Suomen Ajantasassa.

The Washington Post ja The Guardian ovat uutisoineet, että Yhdysvaltain turvallisuuspalveluilla on pääsy yhdeksän internetjätin palvelimille. Näihin kuuluvat esimerkiksi Google, Facebook ja YouTube. Yhtiöt ovat kiistäneet tienneensä toiminnasta.

Suomalaiset kommunikoivat USA:n kautta

Hyppönen huomauttaa, että valtaosa myös suomalaisten viesteistä kulkee Yhdysvaltain kautta.

Valtaosa meidän kommunikaatiostamme nykypäivänä menee Yhdysvaltain kautta.

Mikko Hyppönen

- Valtaosa meidän kommunikaatiostamme nykypäivänä menee Yhdysvaltain kautta, koska me kommunikoimme Gmaililla, Hotmaililla, Outlook.comilla, Facebookilla ja Twitterillä, tai me vaihdamme tiedostoja Dropboxien tai Skydriven kautta. Nämä on kaikki yhdysvaltalaisia palveluita.

Hyppönen muistuttaa, että Yhdysvaltain lainsäädäntö sallii maan tiedustelupalveluille vapaan pääsyn ulkomaisiin viesteihin, kun se tapahtuu Yhdysvaltain kautta.

- Kun me täällä Suomessa lähettelemme toisillemme sähköposteja, vaikka gmailin kautta, heillä on pääsy tähän, jos he vain haluavat, Hyppönen selittää.

Hyppönen pitää hyvin vakavina tuoreita uutisia, joiden mukaan turvallisuuspalvelut todella käyttävät tätä oikeuttaan.

- Tämä on aikamoinen juttu, koska se todella tarkoittaa, että isoveli valvoo -yhteiskunta on ihan totta. Ja mikä pahempaa se ei ole edes kotimainen isoveli, joka meitä valvoo.

Suosittelemme sinulle