Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Etiopia rakentaa Niiliin padon - Egyptissä uhataan jo sodalla

Egypti ja Etiopia voivat olla sodan partaalla. Egypti on raivostunut Etiopian valtavasta patohankkeesta, joka supistaisi Niilin virtaamaa.

Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etiopia rakentaa Niilin päähaaraan, Siniseen Niiliin, valtavan padon. Hanke raivostuttaa Egyptiä, joka on kautta historian ollut riippuvainen Niilin vedestä. Innokkaimmat egyptiläiset poliitikot haluavat jo hyökätä Etiopiaan.

Padon nimeksi on annettu Grand Ethiopian Renaissance Dam. Sen valmistelutyötä on tehty jo kolmen vuoden ajan aivan Sudanin rajan tuntumassa. Toukokuun lopussa työt etenivät siihen pisteeseen, jossa joen juoksu siirrettiin väliaikaiseen uomaan.

Egypti on suhtautunut padonrakennukseen raivostuneesti. Presidentti Mohammed Mursi kutsui välittömästi puolustus- ja sisäministerin, samoin kuin salaisen palvelun johtajan hätäkokoukseen. Kokouksesta annetun lausunnon mukaan Egypti ei salli kenenkään vaarantaa Niilin veden virtausta.

Myös maan puolueet kutsuttiin pyöreän pöydän tapaamiseen. Puoluejohtajat eivät oivaltaneet, että kokous näytettäisiin suorana lähetyksenä televisiossa. Eräät puoluejohtajat olivat saksaalisen Zeit-lehden mukaan valmiit lähettämään patotyömaalle egyptiläisiä kommandoja, auttamaan Etiopian vastarintaryhmiä tekemään työmaalla sabotaaseja tai uhkaamaan Etiopiaa ilmaiskuilla.

Egyptissä vallitsee tällä hetkellä hämmennys, miten asian suhteen pitäisi toimia. Joka tapauksessa asia otetaan esiin Niilin kolmen rantavaltion yhteiskokouksessa. Egyptillä, Etiopialla ja Sudanilla on vuodelta 1959 periytyvä sopimus Niilin veden jakamisesta. Britannian siirtomaa-ajalta on myös peräisin määräys, jonka mukaan mailla on toistensa suhteen veto-oikeus kaikkiin hankkeisiin, jotka koskevat Niiliin kohdistuvia rakennushankkeita. Etiopia ei kuitenkaan ole hyväksynyt veto-oikeutta naapureilleen.

Zeit-lehden haastatteleman vesiasiantuntijan mukaan Egyptillä on täysi syy olla huolissaan Niilin vesimäärän supistumisesta. Asiantuntija arvioi, että Niilin virtaama vähenisi jopa kolmanneksella.

Sininen Niili on vesilähteenä Valkoiseen Niiliin verrattuna paljon tärkeämpi. Sinisen Niilin kautta valuu yli 80 prosenttia mahtavan joen vedestä. Valkoisen Niilin osuus on alle viidennes.

Etiopian padon on määrä valmistua neljässä vuodessa. Tuolloin se olisi Afrikan suurin sähköntuottaja. Sen teho olisi peräti 6 000 megawattia. 16-turbiinisen sähkölaitoksen maksaa Kiina, loput rakennushankkeen kustannuksista jää Etiopian itsensä hoidettavaksi.

Suosittelemme