Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Pohjois-Karjalan teatterikesä alkaa tällä viikolla Joensuusta

Joensuussa tunnettuja näyttelijöitä vilisevä Aurinkorinteen kesäteatteri aloittaa säännölliset näytökset ensimmäisenä maakunnan kesäteattereista. Monessa teatterissa yleisömäärien odotetaan nousevan sateiseen viime kesään verrattuna. Tuolloin kesäteattereissa vierailtiin 60 000 kertaa.

Kyllä kylä tietää-näytelmä kesällä 2010.
Kuva: YLE / Liisa Koivisto
Lasse Laitinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäisenä maakunnan teattereista ensi-iltaan ehtiii joensuulainen ammattilaisista koostuva Kesäteatteri Aurinkorinne. Teatterin tv:stä tuttua maalaiskomediaa "Turvetta ja Timantteja" on harjoiteltu Joensuun laulurinteellä viikon verran.

- Verrattuna viime kesään tunnelmat ovat oikein hyvät. Silloinhan vettä tuli taivaalta koko ajan ja me pyörimme täällä mutavellissä. Toivotaan, että tämä aurinkoinen sää jatkuu koko esityskauden ajan, toivoo Kesäteatteri Aurinkorinteen tuottaja Birgitta Putkonen.

Hyvää säätä odotetaan myös liperiläisessä Ristin kesäteatterissa, vaikka tänä vuonna sateiden ei pitäisi lohkaista viime kesän tapaista lovea kävijämääriin. Ristissä voidaan nimittäin ylpeillä maakunnan uusimmalla katetulla katsomolla. Kulkurin valssi -näytelmän parissa puuhaa kaikkiaan viitisenkymmentä ihmistä, kun mukaan lasketaan myös katsomon ympärillä puuhaavat talkoolaiset.

- Tavoitteemme on saada 2 500 katsojaa ja myös luotamme siihen. 41 vuoden aikana meille on muodostunut tietynlainen vakiojoukko, joka käy joka tapauksessa katsomassa. Maakuntaanhan on tullut viime vuosina enemmän ammattimaisia teattereita, mutta eiköhän muillekin katsojia riitä, toteaa Ristin teatteriyhdistyksen sihteeri Ritva Ikonen.

Puolenkymmentä kantaesitystä

Pohjois-Karjalan teatterikesä hankkeen tuottaja Kaisa Kervinen uskoo niin ikään, että katsojia riittää tasaisesti eri teattereille. Tällä hetkellä maakunnassa toimii puolenkymmentä puoli- tai täysammattilaisten voimilla tehtyä kesäteatteria. Kantaesityksiä nähdään tänä kesänä saman verran.

Kesäteattareilla on sama vaikutus yhteisöille kuin lähiruualla.

Kaisa Kervinen

- Pohjois-Karjalassa on se erityisyys, että täällä on paljon ryhmiä, jotka ovat toimineet pitkään. Toivon todella, että ihmiset kävisivät taas tänä kesänä teatterissa, sillä kesäteattareilla on sama vaikutus yhteisöille kuin lähiruualla. Niillä on todella suuri merkitys paikallisille yhteisöille, Kervinen kuvailee.

Viime vuoden sateisesta kesästä johtuen Pohjois-Karjalan kesäteattereiden vierailijamäärä jäi poikkeuksellisen alhaiseksi, 60 000 kävijään. Tavallisesti luku pyörii 75 000 kävijän ympärillä ja parhaimpina vuosina se on kohonnut yli 80 000:een. Moni teatteri haaveileekin omasta katetusta katsomosta, joka löytyy jo usemmalta paikkakunnalta. Viime vuosina katto on ollut puheissa erityisesti Kontiolahdella, mutta sinne sitä ei rahasyistä olla vielä pystytetty.

Suosittelemme