Hyppää sisältöön

Porissa törmäillyt uroskarhu oli ilmeisesti kosioretkellä

Riistasuunnittelija Reima Laajan mukaan pitkien matkojen uiminen on karhulle ominaista.

Paikalle sattunut Jan Wessberg onnistui taltioimaan karhun Porin Tahkoluodon öljysatamassa 8. kesäkuuta 2013. Kuva: Jan Wessberg

Satakunnassa saattaa asua tällä hetkellä jopa parikymmentä karhua.

Satakunnan riistakeskuksen arvion mukaan karhuun voi törmätä missäpäin tahansa maakuntaa tähän aikaan vuodesta, jolloin karhun kiima-aika saa urokset pitkillekin vaelluksille.

Pitkät vaellukset voivat tietää hankaluuksia

Riistasuunnittelija Reima Laaja arvelee, että viikonloppuna Tahkoluotoon päätynyt nuori uroskarhu oli etsimässä paritteluseuraa.

- Tähän aikaan vuodesta karhuja liikuttaa kiima-aika. Uroskarhut etsivät naaraita ja ne tekevät pitkiäkin vaelluksia. Joskus ne voivat päätyä vieraaseenkin ympäristöön ja joutuvat vähän hankaliin tilanteisiin.

Laajan mukaan pitkien matkojen uiminen on karhulle ominaista. Myös viime kesänä karhu liikkui Luvian saaristossa. Tahkoluodossa karhuista ei ole tätä ennen tehty virallista havaintoa.

Karhusta ei enää havaintoja

Porilaisia lauantaina pelästyttäneestä karhusta ei enää sunnuntain puolella nähty jälkeäkään. Karhu saatiin ajetuksi takaisin mereen Tahkoluodon edustalle. Sieltä se on todennäköisesti uinut saari saarelta takaisin mantereelle jatkamaan elämäänsä.

Täysikokoinen karhu rantautui lauantaiaamuna Tahkoluodon öljysatamaan. Eläin pääsi pois aidatulta satama-alueelta ja työllisti lopulta poliisia koko päivän. Tarkoitus oli häätää arvaamaton ja aggressiivinen eläin pois ihmisten ilmoilta. Häädön vaihtoehto olisi ollut karhunkaato.  

Karhusta varoitettiin kaupunkilaisia myös vaaratiedotteella.

Suosittelemme sinulle