Hyppää sisältöön

Brittitutkijat: Jodinpuutos raskauden aikana haittaa lapsen älyllistä kehitystä

Analyysi osoitti lasten testitulosten vaihtelevan sen mukaan miten paljon tai vähän heidän äitinsä oli saanut jodia raskauden alkupuolella. Lapset, joiden äideillä oli jodinpuutosta, pärjäsivät muita huonommin kielellistä älykkyyttä, lukutarkkuutta sekä luetun ymmärtämistä mittaavissa testeissä.

Eero Nurmi

Naisten kannattaisi huolehtia riittävästä jodin saannista raskauden aikana ja etenkin raskauden alkupuolella. Tähän antaa aiheen brittitutkijoiden havainto, jonka mukaan jodinpuutos saattaa haitata syntymättömän lapsen älyllistä kehitystä.

Pahan jodipuutoksen haitat on tunnettu tätä ennenkin, mutta brittien tutkimus on ensimmäisiä, joissa raskauden aikainen lievä tai kohtalainen jodinpuutos on yhdistetty lapsen älylliseen kehitykseen. Ihminen tarvitsee jodia jotta kilpirauhaset pystyvät tuottamaan hormoneita, joilla on suora vaikutus sikiön aivojen kehitykseen.

Selvittääkseen jodipuutoksen vaikutuksia lapsen kognitiiviseen kehitykseen tutkijat analysoivat hieman yli tuhannen naisen virtsanäytteet, jotka oli kerätty raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Lasten älykkyyttä ja lukemistaitoja mitattiin heidän ollessa 8- ja 9-vuotiaita.

Analyysi osoitti lasten testitulosten vaihtelevan sen mukaan miten paljon tai vähän heidän äitinsä oli saanut jodia raskauden alkupuolella. Lapset, joiden äideillä oli jodinpuutosta, pärjäsivät muita huonommin kielellistä älykkyyttä, lukutarkkuutta sekä luetun ymmärtämistä mittaavissa testeissä. Yhteys myös voimistui mitä suurempi äidin jodinpuutos oli.

Aiempi, samaan aineistoon perustuva tutkimus löysi yhteyden äidin kalansyönnin ja lapsen älyllisen kehityksen väliltä. Tuolloin tutkijat arvelivat yhteyden selittyvän omega-3-rasvoilla, joita kalassa on runsaasti, mutta nyt julkaistujen tulosten perusteella taustalla saattoi tuolloinkin olla jodi. Kala ja merenelävät ovat maidon ja jodioidun suolan ohessa tärkein jodin lähde.

Suomalaissuosituksissa riittävänä jodin saantina pidetään 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tärkeitä jodin lähteitä ovat mm. jodioitu ruokasuola ja merikalat.

Suosittelemme sinulle