Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kesän hunajasato on vielä arvoitus

Alkukesän äkillinen helle sai kukat kukkimaan nopeasti, mutta pölyttäjät eivät aivan ehtineet mukaan. Esimerkiksi voikukka ehti kukkia ennen kuin mehiläiset olivat lentokykyisiä.

Mehiläisiä.
Kuva: YLE / Mari Latva-Karjanmaa
Anna Wikman
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotimainen hunaja on jo loppu. Tämä johtuu siitä, että sateiden vuoksi viime kesä toi normaalia huonomman hunajasadon.

- Viime vuosi oli niin sateinen vuosi, että hunajasato jäi todella pieneksi koko maassa. Kotimainen hunaja on loppunut jo ajat sitten, kertoo lappajärveläinen mehiläishoitaja Vuokko Honkaniemi.

Mehiläiset eivät ehtineet mukaan

Tämän kesän satoa puolestaan on vaikea ennustaa. Kylmän kevään vuoksi mehiläiset eivät päässeet kehittymään ja kun lämpöaalto tuli, se räjähdytti kukkaloiston, mutta mehiläiset eivät vielä olleet lentokykyisiä.

- Nyt pitäisi olla sitten niitä keruumehiläisiä ja emo munii niitä parhaillaankin vielä, Honkaniemi kertoo. Honkaniemen mukaan uusi emo munii kaksikin tuhatta munaa päivässä, mutta kestää 3-4 viikkoa, ennen kuin mehiläiset lähtevät lentoon.

Voikukkien kimppuun mehiläiset eivät juurikaan tänä kesänä ehtineet, mutta seuraavia kohteita ovat muun muassa villivadelma, rypsi ja maitohorsma.

Hunajaa sokerin sijaan

Honkaniemi itse tuottaa metsäkukkahunajaa ja puhuu hunajan terveysvaikutusten puolesta.

- Suomalaiset ovat sokerin suurkuluttajia. Jos vaihdettaisiin sokeri hunajaan, niin olisi paljon terveempää kansaa. Sokerissahan ei ole mitään ravintoarvoa, mutta hunajassa on vitamiinit ja kivennäiset ja jo pienestä määrästä saadaan terveyttä lisää, hehkuttaa Honkaniemi.

Suosittelemme sinulle