Hyppää sisältöön

Ruotsi varoittaa lohen, taimenen ja silakan syönnistä

Ruotsin elintarvikeviraston tietoiskuvideo varoittaa lapsia ja hedelmällisessä iässä olevia naisia syömästä Itämeren lohta, taimenta tai silakkaa enempää kuin 2-3 kertaa vuodessa. Tietoiskua on esitetty Ruotsin Television SVT:n kanavilla ja myös elokuvateattereissa alkumainoksena.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Ruotsin elintarvikeviraston videon nimi on: ”Kaikki kala ei ole terveellistä”. Videolla esitetään havainnollisesti, että lasten ja lasta haluavien tai imettävien naisten ei pidä syödä Itämeren lohta, taimenta eikä silakkaa. Turvallinen määrä on videon mukaan vain 2-3 syöntikertaa vuodessa.

Suomalainen kestää kymmenkertaisen määrän

Suomen vastaavan viranomaisen Eviran syöntisuositus Itämeren lohelle, taimenelle ja silakalle on 1-2 syöntikertaa kuukaudessa. 

Käytännössä siis kymmenkertainen määrä.  Suositukset ovat olleet samat jo muutaman vuoden ajan sekä Ruotsissa että Suomessa.

Evira perustelee suurempaa syöntisuositusta muun muassa sillä, että ruotsalaiset käyttävät laskennassa suurempaa annoskokoa kuin Suomessa. Suomen laskukaavan mukaan kerta-annos silakkaa on 100 grammaa, kun Ruotsissa annos on 150 grammaa.

Ero on silti iso, ruotsalaisten mukaan turvallinen syöntimäärä vuodessa on siis 300-450 grammaa, kun Suomessa suositus on vuodessa korkeintaan 1,2 – 2,4 kiloa

Viranomaisilla tiedotusvelvoite

Itämeren lohta, taimenta ja silakkaa saa käyttää ruuaksi vain Euroopan Unionin poikkeusluvalla, koska kalojen dioksiinipitoisuus on niin korkea. Poikkeuslupaan sisältyy velvoite tiedottaa asiasta aktiivisesti kansalaisille.

Vuonna 2011 EU päätti, että Suomi ja Ruotsi saavat pysyvän poikkeusluvan kalojen myymiseen. Liettualla on poikkeuslupa myydä lohta.

Muihin Eu-maihin silakan, Itämeren lohen ja taimenen vienti on kielletty, jos niiden dioksiini- ja PCB-pitoisuudet ylittävät EU:n asettaman enimmäispitoisuusrajan.

 Itämeren lohi ja taimen ylittävät enimmäispitoisuusrajan lähes aina, kuten myös iso silakka.

Ruotsin elintarvikevirasto perustelee internet-sivuillaan näkyvää ja näyttävää videokampanjaansa sillä, että liian harva kansalainen tietää kalojen sisältämien supermyrkkyjen, dioksiinien ja PCB-yhdisteiden vaaroista.

Tavoitteena on, että mahdollisimman moni ymmärtäisi syödä tarpeeksi harvoin kaloja, joissa on runsaasti ympäristömyrkkyjä.

Suomessa vedetään huomattavasti matalampaa profiilia. Tietoa on kyllä jaossa, mutta sitä pitää itse etsiä Eviran nettisivuilta.

Suosittelemme sinulle