Hyppää sisältöön

Tieteen poliittinen ohjaus lisääntyy - tutkijat takajaloillaan

Hallitus haluaa päättää entistä tarkemmin, millaista tutkimusta Suomessa tehdään. Tilaustutkimukset ja kilpailuttaminen lisääntyvät. Pahimmassa tapauksessa tutkijoista tulee konsultteja tai työttömiä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella eletään kuumeisia aikoja. Säästökohteita pitäisi löytää nopeasti. Tulossa on lähtöpasseja ja toimintojen lakkauttamista. THL hoitaa muun muuassa rokotusohjelmia.

- Puhutaan useiden satojen ihmisten irtisanomisesta ja monien toimintojen alasajosta, mikäli tämä tulee toteutumaan, sanoo THL:n ylijohtaja Juhani Eskola.

Kehysriihessä päätettiin leikata THL:n, Työterveyslaitoksen ja Säteilyturvakeskuksen rahoja vuonna 2015 yhteensä 30 miljoonalla eurolla.

Rahoja hallituksen tilaustutkimuksiin

Rahoja siirretään hallituksen omien tilaustutkimusten tekemiseen. Niihin hallitus käyttää tällä hallituskaudella 30 miljoonaa euroa. Yksi tilaustutkimuksista oli paljon kohua aiheuttanut filosofi Pekka Himasen tulevaisuustutkimus.   

Suomen Akatemiaan suunnittellaan myös kokonaan uutta osastoa, joka ohjaa valtioneuvosto. Siitä päätetään lähiviikkoina. Se kilpailuttaisi tutkimuksia, jotka sopivat hallituksen linjaan. Tähän tarvitaan näillä näkymin 80 miljoonaa euroa.    

- Päättäjät tulevat sanomaan vastaisuudessa, mihin tutkimusta ohjataan ja pitävät sen lähempänä itseään, moittii THL:n ylijohtaja Juhani Eskola.

VTT irtisanoo sata työntekijää

VTT:llä päätettiin viime viikolla sadan ihmisen irtisanomisesta. Irtisanomiset liittyvät valtion tehokkuusohjelmaan. VTT saa kolmanneksen rahoistaan valtiolta.

- Tutkimus ei voi olla kovin lyhytjännitteistä, jos halutaan tuloksia, siihen tarvitaan aikaa ja rahaa. Jos jatkuvasti muutetaan linjoja, siitä ei seuraa mitään hyvää, sanoo VTT:n teknologiapäällikkö Kirsi-Maria Oksman-Caldentey.

Sokki myös ministeriölle

Myös sosiaali- ja terveysministeriölle omien tutkimuslaitosten leikkaussuunnitelmat olivat sokki. Niihin ei ollut aikaa valmistautua ja nyt on kiire päättää, mistä säästöt revitään.

- Poliittinen ohjaus on hyväksyttävää, mutta tätä yhteispeliä pitää miettiä. Se ei ole sujunut ihan mallikkaasti, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Raimo Ikonen.

Suosittelemme sinulle