Hyppää sisältöön

Netistä seksiä saaneet: Toisille kuin ostaisi sian säkissä, toisille pala taivasta

Suomessa muun muassa nuoret aikuiset hakevat netistä seksiseuraa saadakseen uusia kokemuksia. Harva pitää verkkoa kuitenkaan oikotienä seuransaantiin.

Kuva: AP Graphics Bank
Juho Liukkonen

- Joskus keskellä yötä, ja tavatessamme olin hyvin kiihottunut, koska minua olisi tulossa panemaan lähes tuntematon mies. Tilanteessa kiihottavinta oli juuri se, miten kaikki eteni: keskustelua netissä siitä mitä haluaisimme toisillemme tehdä, sitten mies tulee ovelleni ja syöksymme jo eteisessä toistemme kimppuun, seuraa netistä hakenut ”Milla” kertoo.

Seksiseuran metsästäminen verkosta on Suomessa kasvava ilmiö. Ilmiön yleistymistä kuvastaa, että verkkoon ilmestyy jatkuvasti uusia seurapalveluja. Maksulliset seksipalvelut ja pettämissivustot eivät kuitenkaan selitä yksistään ilmiön laajuutta.

Suomessa ilmiötä on vasta herätty tutkimaan. Se tiedetään, että esimerkiksi stereotypia naisesta passiivisena seuranhakijana ei pidä paikkansa.

- Sukupuolet ovat seuranhaun kannalta selvästi tasa-arvoistumassa Suomessa. Meillä on todisteita esimerkiksi siitä, että nuorilla naisilla on huomattavasti enemmän seksuaalikumppaneita nuoruudessa kuin mitä edeltävällä sukupolvella oli, väestöliiton tutkijaprofessori Osmo Kontula kertoo.

Internetissä uskalletaan puhua omista mieltymyksistän

Internetin myötä ihmiset uskaltavat puhua omista fantasioistaan entistä rohkeammin. Tunteistaan ja haluistaan puhumista kasvotusten ei koeta kuitenkaan edelleenkään helppona.

- Internetin suoman anonymiteetin suojissa on helpompi etsiä samankaltaiset mieltymykset omaavaa seuraa. Livenä moinen koetaan töykeän suorasukaiseksi. Ei tuntemattomalta ihmiseltä vain voi noin vain kysyä seksuaalisista mieltymyksistä, seuraa netistä etsinyt ”Matti” pohtii.

Anonymiteettiin liittyy myös riskinsä. Tavatonta ei ole, että ihmiset valehtelevat seurapalstoilla itsestään.

- Kumppanin hakeminen netin kautta on kuin ostaisi sian säkissä eli et todellakaan tiedä mitä saat ennen kuin olet kokeillut ja minun kokemukseni mukaan seksi nettikumppanin kanssa ei ollut kaiken siihen laitetun vaivan ja ajan arvoista, ”Anna” kertoo.

- Yleisin juttu saamissani viesteissä oli se, ettei vastaaja uskonut minun oikeasti olleen 22-vuotias blondi. No, huonompi homma nille sillä olin, ja ihan tosissaan, "Milla" tuhahtaa.

Seikkailunhalu ja tuntemattomuus suola yhden yön jutuille

Riskit voivat olla myös syy sille, miksi seksiseuraa haetaan netistä. Tuntemattomaan partneriin liittyvää vaaraa ja epävarmuutta saatetaan pitää kiihottavana.

- Tuntemattomuus on usein teemana eroottisissa tarinoissa. Tuntemattomaan ihmiseen voi liittää monenlaisia mielikuvia ja intohimoja. Jos kyseessä on yhden yön juttu tuntemattoman kanssa, niin silloin seksi voi olla vaikuttavampaa, tutkijaprofessori Osmo Kontula kertoo.

Elämäntilanne myös usein seuranhaun syynä

Viime kädessä syyt seksin etsimiseen ovat monisyiset. Huvin ja seikkailunhalun lisäksi on viitteitä siitä, että taustalla vaikuttaa seuranhakijan elämäntilanne. Seksiseuran hakua verkossa tutkineen Sari Ollilan mukaan esimerkiksi parisuhteeseen turtuminen ja eron jälkeinen elämäntilanne voi olla taustalla nettiseksin hankintaan.

- Yleensä nuoret hakevat seuraa siksi, että elämäntilanne voi olla kiireinen ja haetaan helppoa tapaa etsiä seksikumppania. Sitoutumiselle ei nähdä aikaa tai sille ei koeta tarvetta, Osmo Kontula lisää.

- Tiettyyn elämäntilanteeseen loistava vaihtoehto. Seksisuhde päätty jonkin aikaa sitten minun aloitteestani, kun se ns. ajoi asiansa ja ”sain tarpeekseni, "Anna" luonnehtii.

Verkosta seuraa ei saa moukkamaisuuksilla

Suomalaisten käyttäjien kokemusten peruseella netistä saa kyllä seksiseuraa, mutta oikotietä verkko partnerin löytämiseen ei tarjoa. Netissä liikkuu esimerkiksi huomattavasti enemmän kiinnostuneita miehiä kuin naisia.

- Naisena seksisaiteilla on vahvoilla. Tavallinen suomalainen nainen, joka ei pyydä seksistä rahaa saa melko lailla kokeilla mitä vaan, jos huvittaa, "Salla" kertoo.

Pelisilmääkin on oltava, olipa seuranhakijana sitten mies tai nainen. Jotta hakijoiden tulvasta erottautuu, on oltava sujuvasanainen.

- Ulkonäön merkityksestä kertoo, että usein vaihdetaan kuvat internetissä tutustuessa. Sitten päätetään, eteneekö tutustuminen pidemmälle, Sari Ollila kertoo.

Käyttäjien kokemukset ovat peräisin Sari Ollilan (2013) pro gradu -tutkielmasta, jossa selvitetään suomalaisten kokemuksia seksiseuran hankinnasta internetistä. Nimet on vaihdettu jutussa.

Suosittelemme sinulle