Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Pantomiimi tuo teatterin kadulle

Kesäkadut pullistelevat erilaisia esiintyjiä. Kolikko helähtää katusoittajan kuppiin, mutta miimikko hätkähdyttää, ehkä jopa ärsyttää. Jos kalkkinaamainen äänetön esiintyjä seuraa ja tulee lähelle, se hirvittää jöröä suomalaista. Pantomiimin ei tarvitse tulla iholle, se voi olla teatteriesitys toisten joukossa. Se tuo teatterin ihmisten luo.

Miimikko Aleksi Höylä.
Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle
Satu Jokela,
Kia-Frega Tyynismaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Pantomiimi on kopioitua liikettä ja useilla meistä kiehahtaa ajatuskin iholle tulevasta valkokasvoisesta miimikosta. Teatteri-ilmaisun ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita Aleksi Höylää ja Henna Peltoniemeä ajatus sen sijaan ei pelota vaan ennakkoluuloista huolimatta kaverukset aikovat tuoda pantomiimiesityksensä osaksi kesäisen Kokkolan katukuvaa.

- Olen käynyt pantomiimikursseilla Tšekeissä ja Italiassa. Sieltä sain idean tuoda Suomen katukuvaan teatteria, kertoo Höylä.

Höylän ja Peltoniemen esitys ei ole perinteistä mimiikkaa, jossa miimikko matkii ja tunkee iholle.

- Tämä on näkymättömän tekemistä näkyväksi. Ihan normaalia teatteria, mutta ei ole minkäänlaista rekvisiittaa.

Esitys ei synny itsestään. Pantomiimissäkin on ohjaaja ja tapahtumat seuraavat käsikirjoitusta. Henna Peltoniemi ohjaa ja antaa neuvoja, jotta esitys saadaan kohdilleen.

- Meillä on taustalla ääninauha, jossa on selitys mitä tapahtuu. Välissä on myös nauhoitettuja repliikkejä, jotka tulevat myös miimisesti esiin, kertoo Peltoniemi.

Kalkittu naama erottaa kylähullusta

Miimikon naama on esityksissä kalkittu valkoiseksi. Se on olennainen osa esitystä, mutta saattaa hätkähdyttää kadunkulkijaa.

- Valkoinen naama on vieroitettu normaalista. Ja kun miimikko ei reagoikaan normaalisti hätistelyihin, se saattaa pelottaa.

Tämä ei ole sellaista elitististä, että mennään isoon kaupunkiin katsomaan teatteria.

Aleksi Höylä

Vieraantuminen normaalista on pantomiimin kannalta tärkeää. Kasvonpiirteitä häivytetään ja luodaan nukkemainen vaikutelma.

- Jos olet normaalin näköinen ja menet maahan makaamaan, sinua luullaan kylähulluksi, naurahtaa Höylä.

Sujuu kuin tanssi

Pantomiimissäkin on omat tyylisuuntansa: psykofysiikka ja tekninen pantomiimi. Höylä vertaa niitä tanssiin.

- Tekninen pantomiimi on kuin tanssi: on tietyt liikkeet miten saa asiat näyttämään joltakin. Psykofysiikan voi mieltää nykytanssiksi, jossa ei ole suoranaista sääntöä kuinka tehdään. Se tulee fiilispohjalta.

Mimiikka on yksi tapa tehdä teatteria. Höylä ja Peltoniemi ovat molemmat ottaneet sydämen asiakseen muuttaa perinteistä teatterikäytäntöä.

- Tämä ei ole sellaista elitististä, että mennään isoon kaupunkiin katsomaan teatteria. Me tuodaan teatteri ihmisille.

Suosittelemme sinulle