Hyppää sisältöön

Vaasankadun kävelykatu hohkaa ankeaa harmautta

Helsingin Vaasankatu muuttui kesän ajaksi kävelykaduksi. Kokeilun odotettiin muuttavan kadun kaupunkilaisten virkistyspaikaksi ja ilmaan heiteltiin käyttöideoita aina kaupunkiviljelystä terassikeitaisiin. Avajaisviikonlopun jälkeen katu on kuitenkin näyttäytynyt karuna.

Kallion kaduilla on niukasti levähdyspaikkoja. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle
Saija Nironen

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keväällä sulkea Kallion ytimessä sijaitsevan Vaasankadun autoilta neljäksi kuukaudeksi. Kysymys on kävelykatukokeilusta, jolla kannustettiin paikallisia yrityksiä, asukkaita ja muita toimijoita ottamaan kadun haltuunsa. Suljettu autotie ei kuitenkaan ole houkutellut kadulle vielä toivottua väriä.

- Avajaisviikonlopun jälkeen katu on arkisin ollut aika hiljainen. Ideoista päätellen sinne oli tulossa hyvinkin paljon kaikenlaista, mutta vähän näyttää siltä, että osa on ollut pelkästään tämmöisiä toiveita, et joku muu niitä sinne järjestäisi. Semmoista paikallisten toimijoiden aktiivisuutta me olemme yrittäneet kannustaa, sanoo Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto toimistopäällikkö Leena Silfverberg.

Silfverberg kuitenkin myöntää, että kaupungiltakin on tultava oma panostus, vaikka kokeilu toteutetaan vähin kustannuksin.

- Kyllä kaupungillakin pitää tietysti olla pientä valmiutta tulla myöskin rahallisesti mukaan, mutta se on tosi pientä, sanoo Silfverberg.

Autotiestä asuinalueen väriläiskäksi

Pelkkä liikennemerkin pystyttäminen ja autojen poistaminen ei tee mistään kadusta vielä kaupunkikuvan piristystä. Vaasankadullakin odotellaan vehreyttä asfaltin sekaan.

Meillä on iso joukko vapaaehtoisia valmiina tarttumaan toimeen

Petra Jyrkäs

- Tässä odotellaan vastausta kaupungilta, että onko kadulle tulossa penkkejä ja jotain istutuksia, mutta emme vielä ole saaneet vastausta, sanoo Prototype Helsingin koordinaattori Petra Jyrkäs.

Jyrkkään mukaan Vaasankatu tulee tänä kesänä saamaan lisää väriä, vaikka kaupunki ei kukkia kadulle kantaisikaan.

- Sitten me teemme ne itse. Meillä on iso joukko vapaaehtoisia valmiina tarttumaan toimeen. Iso kysymys tässä nyt on se onko kaupungilta tulossa jotain ja saadaanko kadulle järeämmät ajoesteet, koska läpiajoja tapahtuu vielä jonkin verran, sanoo Jyrkäs.  

Jyrkkään mukaan alueella on alkanut syntymään jo spontaania toimintaa, mitä ollaan odotettu.

- Avajaiskirpputori toimi oikein hyvin ja sen jälkeen kadulle on sunnuntaisin ilmestynyt spontaanisti ihmisiä myymään tavaroitaan. Tällaista toimintaa kadulle juuri haetaankin, eikä ympärivuorokautista bilemeininkiä, sanoo Jyrkäs.

Ruusuja ja risuja

Kokeilua on kovasti kiitelty, mutta se on herättänyt myös eripuraa. Kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla on käyty kovaa keskustelua asiasta.

Näyttää siltä, että mielialat ja mielipiteet ovat hyvin voimakkaasti puolesta ja vastaan.

Leena Silfverberg

-Näyttää siltä, että mielialat ja mielipiteet ovat hyvin voimakkaasti puolesta ja toisaalta voimakkaasti vastaan. Tätä keskustelua seurataan ja sen pohjalta sitten valmistellaan päätöstä päätöksentekijöille, että miten tästä jatketaan. Vielä on vaikea sanoa jääkö kokeilu kertakokeiluksi tai jatkuuko se syyskuun loppuun asti vai päädytäänkö tässä kenties vielä toiseen ratkaisuun jo aiemmin, sanoo Silfverberg.

Vaasankadun tapauksessa on ehdotettu myös osittain voimassa olevaa kävelykatua, jossa katu olisi suljettu autoilta vain viikonloppuisin. Tällainen järjestely olisi kuitenkin vaikea toteuttaa käytännössä.

**- **Tällainen ajallinen suppea menettely tarkoittaisi sitä, että kaupungin pitäisi tehdä kävelykatua koskevat järjestelyt joka viikonloppu uudestaan. Lisäksi alueelta pitäisi aina perjantaisin saada pysäköidyt autot pois, niin kyllä se melkoinen rumba olisi joka viikko, sanoo Silfverberg.

Suosittelemme sinulle