Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tuomioja: En usko Ruotsin Nato-jäsenyyteen vaalien jälkeen

Ulkoministeri tyrmää puolustusvaliokunnan puheenjohtajan arviot, että Ruotsi saattaisi hakea Nato-jäsenyyttä vaalien jälkeen. Tuomiojan mukaan Ruotsi ei aiheuta Suomelle yllätyksiä puolustuspolitiikassa, vaan isoista linjauksista keskusteltaisiin etukäteen.

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja Helsingissä 12. kesäkuuta.
Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja Helsingissä 12. kesäkuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei usko Ruotsin hakevan Naton jäsenyyttä kävipä Ruotsin ensi vuonna pidettävissä vaaleissa miten hyvänsä. Tuomioja kommentoi Yle Uutisten eilistä kyselyä, jonka mukaan suomalaiset eivät halua Natoon, edes Ruotsin perässä. Yhteistyö- ja ymmärrys Suomen ja Ruotsin välillä on ulkoministerin mukaan edelleen rikkumaton, vaikka Ruotsissa käydään vilkasta Nato-keskustelua.

Yle Uutisten kyselyn mukaan puolet suomalaisista sanoo selvän ei:n Natolle. Outoa kyllä, vastustus vain kasvaa, jos Ruotsi hakisi jäsenyyttä. Tuomiojan mukaan moisella vaihtoehdolla ei edes kannata vaivata päätään. Meillä tiedetään, jos naapuri oikeasti suunnittelisi sellaista. 

- Me ollaan jo toistakymmentä vuotta sitten tehty sellainen hyvin selkea periaatelinjaus, että me emme aiheuta toisillemme yllätyksiä puolustuspolitiikassa, vaan me käymme keskustelut keskenämme. Sen jälkeen molemmat tekevät omat ratkaisunsa. Joka yhä useammin on samanlainen.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Jussi Niinistö pohti Ruotsin valintoja eilen Ylen Päivän kasvo-ohjelmassa. Niinistön mukaan Ruotsi saattaisi hakea jäsenyyttä ensi vuoden vaalien jälkeen ja tämä muuttaisi Nato-ilmapiiriä myös Suomessa.

- Mä en ensinnäkään usko, että Ruotsi, oli vaalitulos mikä tahansa jättäisi hakemusta, tyrmää Tuomioja Niinistön spekulaatiot.

Tuomiojan mielestä koko Ruotsin Nato-keskustelu on myös tarkoitushakuista ja täysin poliittista. Kaiken kukkuraksi  naapurissa gallup-tuloksetkin käännellään Nato-intoilijoiden eduksi.

- Kun Ruotsissa uutisoitiin, että 34 prosenttia ruotsalaisista kannattaa Nato-jäsennyyttä, niin kävin lukemassa sen uutisen, eikä siinä edes mainittu, että yli 50 prosenttia kuitenkin vastustaa.

Suosittelemme sinulle