Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Täydellisesti kypsennetty uusi peruna vaatii hellapoliisia

Miten sinä keität varhaisperunasi? Kokkimaajoukkueen jäsen ja keittiömestari Jaakko Riikonen antaa vinkit hyvään perunaelämykseen.

Uusia perunoita kattilassa hellalla.
Uusi peruna vaatii tarkkailua saavuttaakseen täydellisen kypsyysasteen. Kuva: Mari Vesanummi / Yle
Mari Vesanummi
Avaa Yle-sovelluksessa

Uuden perunan keittämisessä on muutama perussääntö. Suomen kokkimaajoukkueen jäsenen Jaakko Riikosen mukaan perunan lajike ja koko vaikuttaa eniten kypsymisaikaan, oli kyseessä vanha tai uusi pottu. Perunat laitetaan ehdottomasti kiehuvaan veteen, suolan lisääminen on täysin makuasia.

Hyvä kypsyysaste vaatii kokilta kärsivällisyyttä. Kokonaiskeittoaika vaihtelee perunan koon mukaan 2-12 minuuttiin.

- Antaisin perunoiden olla viitisen minuuttia ja sitten tarkistaisin kypsyyden minuutin välein.

- Haarukalla voi testata. Jos se uppoaa, heti kattila pois levyltä, vesi pois ja kansi päälle. Höyry kypsyttää perunoita vielä, mutta pitää myös lämpimänä. Jos haarukka tuntuu uppoavan jo liiaksi, voi käyttää perunoita kylmässä vedessä nopeasti. Ei kannata kylmää vettä päästää kattilaan kuitenkaan täydellä paineella, ettei perunoista tule sohjoa, Jaakko Riikonen selventää.

Tilliä jo keitinveteen

Keittiömestari Jaakko Riikonen tykkää laittaa tillin varsia keitinveteen. Uusia perunoita pitää vähän raaputella puhtaaksi, mutta syötävää kuorta sopii jättää. Mitä pikemmin peruna pääsee pellosta kattilaan, sitä paremmin kuori irtoaa ja sitä tuoreemmalta peruna maistuu.  

- Peruna alkaa muodostaa kuorta, sellaista uutta nahkaa siihen pintaan, mitä enemmän se on hapen kanssa tekemissä, Riikonen sanoo.  

- Jos perunakattilan pohjalle jää perunoita, niistä saa erinomaista perunasalaattia ja kyllä uudesta perunasta voi tehdä myös pyttipannua, Riikonen vinkkaa.

Mitkä ovat sinun niksisi uuden perunan keittoon? Vaikuttaako mielestäsi lajike, suolanmäärä tai muut tekijät keittämiseen?

Suosittelemme sinulle