Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Lista Guantanamon ikuisista vangeista julki - CIA:n kidutus estää oikeudenkäynnin

Osaa Guantanamon vangeista ei voi tuoda oikeuden eteen, koska heiltä on hankittu tietoja kiduttamalla.

Vankeja Guantanamossa tammikuussa 2002.
Vankeja Guantanamo Bayn vankileirillä tammikuussa 2002. Kuva: J. Scott Applewhite / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain oikeusministeriö on toimittanut kahdelle sanomalehdelle listan Guantanamon vangeista. Jokaisen vangin kohdalle on merkitty, onko heillä mahdollisuus vapautua, saada oikeudenkäynti tai pidetäänkö heidät vankilassa loputtomasti ilman oikeudenkäyntiä.

Listaa olivat vaatineet The New York Times ja Miami Herald Yhdysvaltain asiakirjojen julkisuuslain perusteella.

Noin puolet vangeista voitaisiin vapauttaa heti. Yhdysvallat on kotiuttanut Guantanamosta satoja vankeja, mutta kotiutukset loppuivat vuonna 2011. Tuolloin kongressi asetti tiukat ehdot kotiutuksille. Vankien on kyettävä todistamaan, etteivät enää syyllisty terroritekoihin. Kotiutuspaikan on myös oltava turvallinen.

46 vangin kohdalla oikeusministeriö toteaa, että heitä ei voi tuoda oikeuteen, koska todisteita heitä vastaan on liian vähän, mutta viranomaisten mielestä he ovat silti niin vaarallisia, ettei heitä voi vapauttaa.

Näistä vangeista osaa on kuulusteltu keinoilla, jotka voi rinnastaa kidutukseen. Heiltä saatuja tietoja ja tunnustuksia ei siis voi käyttää oikeudenkäynnissä. Tämä estää oikeudenkäynnin miehiä vastaan, joten näillä näkymin he viettävät Guantanamossa lopun elinaikansa.

Näistä vangeista 26 on Jemenistä, 12 Afganistanista, kolme Saudi-Arabiasta, kaksi Kuwaitista, sekä yksi Marokosta, Somaliasta ja Keniasta.

Lopuksi on joukko miehiä, jotka voitaisiin tuoda oikeuden eteen. Yhdysvalloissa oikeuskäsittely on sotkeutunut pahan kerran, eikä hallinnolla ole selkeää kuvaa, millä tavalla oikeudenkäynnit toteutettaisiin.

Kongressi on kieltänyt vankien tuomisen Yhdysvaltojen maaperälle edes oikeudenkäyntiä varten.

Listan mukaan Guantanamossa on nyt kaikkiaan 166 vankia. He ovat viettäneet vankilassa jo vuosikymmenen.

Suosittelemme