Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vinoköysisilta voitti kiistellyn Kruunuvuorenrannan siltakilpailun

Kruununvuorenrannan keskustaan yhdistävää siltaa kuvataan kevyeksi ja maisemaan sopivaksi.

Havainnekuva Kruunuvuoren siltakilpailun voittaneesta Gemma Regalis -sillasta.
Havainnekuva Kruunuvuoren siltakilpailun voittaneesta Gemma Regalis -sillasta. Kuva: Helsingin kaupunki
Jenni Frilander
Avaa Yle-sovelluksessa

Voittaneen ehdotuksen pääsilta on vinoköysisilta. Vinoköysirakenteella sillasta tulisi kaupungin mukaan kevyt ja ilmava ja se muodostaisi näyttävän merellisen portin ulapalle.

- Ehdotuksen kiistaton ansio on sillan alapuolen avoimuus, mikä vähentää maisemaa katkaisevaa vaikutusta. Siltalinja kaartaa kauniisti ja kepeän tuntuisesti Kruunuvuorenselän yli, toteaa tuomariston puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri tiedotteessa.

Voittajaehdotus Gemma Regalis on suomalais-brittiläisen WSP Finlandin työryhmän satoa.  Pääsuunnittelijoina toimivat diplomi-insinöörit Sami Niemelä ja Pekka Pulkkinen sekä pääarkkitehtina Martin Knight.

Helsinki suunnittelee merkittävää joukkoliikenneyhteyttä, joka yhdistäisi Kruunuvuorenrannan kantakaupunkiin. Kysymyksessä on raitiotie-, pyöräily- ja jalankulkuyhteys Kalasataman ja Kruunuvuorenrannan välille. Päätöstä sillan rakentamisesta ei ole tehty, mutta kilpailulla on haluttu selvittää, millaisia mahdollisuuksia on saatavilla.

Havainnekuva Kruunuvuoren siltakilpailun voittaneesta Gemma Regalis -sillasta.
Havainnekuva Kruunuvuoren siltakilpailun voittaneesta Gemma Regalis -sillasta. Kuva: Helsingin kaupunki

Maisemaan sopiva, käytettävä ja kestävä silta

Kilpailutöitä arvioitiin seuraavien kriteerien mukaan: käytettävyys, kestävyys ja esteettisyys.Kansainvälisellä siltakilpailulla etsittiin maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti vaativaan ympäristöön parasta ratkaisua.

Laajasalon entisen öljysataman paikalle rakennettavassa Kruunuvuorenrannassa on kunnostettu maaperää, jotta rakentaminen voi alkaa.  Katujen rakentaminen alkoi Koirasaarentiellä ja ensimmäiset asuntohankkeet alkavat ensi vuoden alkupuolella.  Vuoteen 2025 mennessä Kruunuvuorenrantaan rakennetaan koti noin 11 000 asukkaalle, syntyy noin 1 000 työpaikkaa ja laajoja alueita jää puistoksi, luonnonsuojelualueeksi ja uimapaikoiksi virkistyskäyttöön.  Silta lyhentäisi tuntuvasti matka-aikaa keskustaan.

Voittanut siltaehdotus menee YVA-prosessiin, jossa käsitellään eri vaihtoehtoja Kruunuvuorenrannan liikenneratkaisuiksi.

Suosittelemme