Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Pirttijärvelle toivotaan nuorta väkeä

Pirttijärven kylä Joensuun Tuupovaarassa elää ja voi hyvin parinkymmenen asukkaan voimin. Jotta elinvoimaa riittäisi vastakin, toivottaisiin kylään uutta, nuorta väkeä lapsineen.

Pirttijärveläisiä Joensuu Tuupovaara
Kuva: Sarah Laukkanen / Yle
Sarah Laukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pirttijärvi kuuluu Tuupovaaran Pilkekyliin. Asutusta siellä tiedetään olleen ainakin 1600-luvun lopulta lähtien. Seutu kuuluukin Tuupovaaran vanhimpiin asuttuihin alueisiin.

Asukkaita on nykyisin vain parikymmentä. Kesäiseen aikaan elämä Pirttijärvellä vilkastuu kesäasukkaiden myötä. Samaa vilkkautta kylään toivottaisiin myös kesän jälkeen, sanoo Pilkekylien puheenjohtaja Raija Tuupanen. Vakituiset asukkaat alkavat olla iäkkäitä.

- Suurin osa on eläkkeellä, täytyisi saada näitä työtätekeviä ihmisiä. Muutama on kyllä tullutkin. Se olisi kyllä hyvä että näitä tulisi lisää, Raija Tuupanen tuumailee.

Samaa mieltä on kylässä asuva Irma Huovinen.

- Nuorta väkeä todella toivoisi, että tuntuisi että elämä jatkuu.

Luonto houkuttaa

Tähän kutsuun ja toiveeseen on omalta osaltaan vastannut Vesa Myller. Hänen juurensa ovat Pirttijärven kylässä, vaikka elämä välillä vei Lappeenrantaan.

Nuorta väkeä todella toivoisi, että tuntuisi että elämä jatkuu.

Irma Huovinen

- Ei oikein viihdytty siellä niin palattiin sitten tänne. Meillä on vetokoira- ja metsästyskoiraharrastusta niin ei paljon parempaa paikkaa voisi olla, Vesa Myller kehuu Pirttijärven kylää.

Vesa Myller käy päivittäin töissä reilun kahdenkymmenen kilometrin päässä Ilomantsissa, vaimo puolestaan käy töissä Joensuussa. Matkat eivät tunnu pitkiltä tai hankalilta, kun kotikulmilla odottaa luonto harrastusmahdollisuuksineen.

- Kyllähän se tahtoo olla että työt ja muut menee sinne kaupunkeihin. Vaatii ehkä tietynlaista asennetta että pystyy täällä elelemään ja tekemään ratkaisuja mitkä sen mahdollistaa. Kyllähän se aina olisi mukavampaa jos olisi sellainen elinvoimainen kylä, Vesa Myller pohtii.

Eräpirtti kutsuu kyläläisiä ja muita kävijöitä

Pirttijärven kyläläisille tärkeä paikka on Pirttijärven Erän maja. Majan 'voutina' toimii Jorma Lehikoinen, jonka mukaan maja on kovassa käytössä.

- Kyllä tämä on aika vilkasta. Me vuokrataan tätä majaa, sitten kyläläisten käytössä ja tietysti oman metsästysseuran käytössä. Juhannukseksi tulee jostain Keski-Suomesta porukkaa, he ovat täällä viikon, Jorma Lehikoinen kertoo.

Suosittelemme sinulle