Hyppää sisältöön

Aikapankit suojaan verokarhulta!

Verottajan kiinnostuminen aikapankeista sai Suoran linjan keskustelijoilta lähes täystyrmäyksen. Valtiovallan halua verottaa kansalaisten palveluiden vaihtoa ei ymmärretty. Lisäksi epäiltiin verotuksen onnistumista ja sitä, että se toisi verohallinnolle vain turhaa työtä ja veisi voimia oikeiden veronkiertäjien jahtaamiselta. Verohallituksesta otettiin viikon mittaan kantaa asiaan ja korostettiin, että periaatteiden pohtiminen on vielä kesken ja ne aiotaan laatia syksyyn mennessä.

Stadin aikapankki www-sivu.
Stadin aikapankki www-sivu. Kuva: Yle
Timo Hytönen

Kun verottaja kertoi maanantaina aikovansa puuttua nopeasti suosiotaan kasvattaneeseen aikapankkitoimintaan, oli vastaus verkossa nopea ja tyrmäävä.  Vilkas keskustelu asiasta sai verohallinnon ottamaan asiaan kantaa ja toteamaan, että päätöksiä asiassa ei ole vielä tehty ja että  harkinta-aikaa aikapankkien verotuksen osalta on ensi syksyyn saakka.

Suomessa nopeasti levinneiden aikapankkien ideana on tarjota kansalaisille palveluiden vaihtopaikka verkossa. Aikapankkeja toimii jo kymmenillä paikkakunnilla ja niiden kautta arvioidaan välitettävän tuhansia työtunteja. Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön mukaan niissä  piilee kuitenkin harmaan talouden riskejä.

Se mahdollisuus, että hyödyllisiksi koettuihin aikapankkeihin koskettaisiin sai aikapankkiaktiivit takajaloilleen, mikä kävi selvästi ilmi myös Suoran linjan keskustelusta:

Osa keskustelijoista piti koko ajatusta järjettömänä, näin kirjoitti mimimerkki Maalaisjärkeä:

-Eipä ole verottajalta pitkään aikaan tullutkaan mitään näin järjetöntä ideaa. Kohta varmaan joutuu maksamaan vero siitä että tekee itselleen ruokaa ja siivoaa kotinsa. Entäs sitten omaishoitajat, eikö heidän tekemäänsä työtä pitäisi verottaa, jos tälle linjalle mennään. Ehdoton ei tämmöiselle hömpötykselle. Ihmisten pitää saada auttaa toisiaan.

Suuri osa aikeen arvostelijoista totesi, että verottajan olisi syytä keskittyä oikeiden veronkiertäjien jahtaamiseen ja jättää kansalaisten aikapankit rauhaan. Näin kommentoi asiaa nimimerkki Ilmatar:

-Verottaja voisi keskittyä tukkimaan veronkiertoa ja keksimään keinoja, joilla estää rahojen uittaminen Suomesta veroparatiiseihin. On aivan järjetöntä pikkunäpertelyä iskeä aikapankki-toimintaan, joka aktivoi ihmisiä auttamaan toisiaan ja edistää sosiaalisia kontakteja.

Järjenkäyttö on sallittua - myös verokarhulla

Jopa verottajan uskottavuudesta oltiin huolissaan, näin asian muotoili nimimerkki Physica:

-Tämän tyyppisiin asioihin, kun valvova viranomainen sekaantuu, missä koetellaan ja loukataan kansalaisten arjen oikeustajua oikein kunnolla, ollaan sellaisen Pandoran lippaan äärellä, ettei tiedetä mitä sieltä seuraavaksi putkahtaa esiin ja rajanveto käy vähintäänkin haastavaksi.

Nimimerkki Opello totesi, että aikapankkien verottaminen antaa kansalaisille ristiriitaisen kuvan valtion tavoitteista.

-Kansalaisia syyllistetään toisaalla passiivisuudesta, ja sitten kuitenkin rankaistaan aktiivisuudesta, tai tehdään toiminta säädöksillä hankalaksi. Todella ristiriitaista.

Samaa mieltä oli nimimerkki Ei veroa työlle:

-Hallitus - tai oikeastaan valtio - puhuu kyllä mielellään yhteisvastuusta ja siitä, että ihmisten tulisi auttaa toisiaan jotta valtio voisi hukata siinä säästyvät rahat johonkin muuhun, mutta sitten kun sitä yritetään alkaa verottaja, poliisi tai muu vastaava virkamies tunkemaan kapuloita rattaisiin. Kansan oikeustajuun ei mahdu se, että aikapankkien kaltaiset yhteisölliset teot verotetaan hengiltä samalla kun harmaa talous ja veronkierto kirjanpitokikkailuineen ja veroparatiisien kautta pestyine pääomineen saa porskuttaa ilman pienintäkään estettä. Miten haluamme ihmisten voivan - hyvin, vai huonosti, vai hyvin huonosti?

Kannattajia oli vähemmän

Aikapankkien verolle panoa ymmärsi vain pieni osa keskusteluun osallistuneista. Heille keskeistä oli lain noudattaminen. He muistuttivat myös muita keskustelijoita siitä, ettei aikapankeissa vaihdettavia palveluksia voi suoraan verrata talkootyöhön, näin asiaa kommentoi nimimerkki Oikein menee:

-Hammaslääkäri paikkaa hampaasi, sinä tapetoit hammaslääkärin eteisen.Siis aivan selvää työtä. Ei tuossa pitäisi olla mitään epäselvää - eikä edes uutisoimisen arvoista. Ohjeet ovat olleet verottajan sivuilla ties miten kauan. Löytyy myös verolakeja käsittelevistä oppikirjoista. Ei tässä ole mitään uutta.

Samaa mieltä oli nimimerkki PuurotjaVellitsekaisin:

-Aikapankki toiminta ei missään nimessä ole talkootoimintaa. Näiden kahden sekoittaminen on vastuutonta. Aikapankki toiminnassa ostetaan palveluita ja ostaminen on organisoitua. Aikapankin verottaminen on asianmukaista.

Myös nimimerkki Kendra ymmärsi verottajaa ja antoi aikapankkien kannattajille vinkin:

-Taas pillastutaan turhasta, kun ei ymmärretä mikä tässä on oleellista. Aikapankkien ongelma on se, että se ei ole ilmaista työtä, vaan palkka saadaan muiden työntekona. Josta pitää maksaa verot. Talkoot taas on työtä josta ei makseta palkkaa, joten ei myöskään veroja. Aikapankkien pitäisi nyt vain muuttaa toimintaansa talkoopankeiksi, jossa kukaan ei saisi palkkaa, vaan ainoastaan epävirallisen ja moraalisen oikeuden pyytää puolestaan itse apua tarvittaessa.

Nimerkki Suomen laki luki keskustelussa lakia ja muistutti vaihtotyön käsitteestä:

-Aikapankit eivät ole talkootyötä, koska aikapankin olemassaolo todistaa, että työpanosta vastaan myönnetään työpanoksia aikapankin kautta. Tällöin kyse on vaihtotyöstä, joka on veronalaista toimintaa vaikka rahaa ei käytettäisikään ja työpanosta vastaan annettaisiin työpanos. Vaihtotyöllä tarkoitetaan työtä, jossa toisen tekemästä työstä maksetaan työllä. Esimerkiksi muurari muuraa sähköasentajan takan ja tästä hyvästä sähköasentaja tekee sähkötyöt muurarin kotiin.

Nimerkki muistutti vaihtotyön olessa kyseessä, olevan olemassa kaksi erillistä työsopimusta tai toimeksiantoa, jotka ovat veronalaista tulia.

Moni keskustelijoista kaipasi loogisia sääntöjä

Se että verottaja toimisi aikapankkien samalla logiikalla, kelpasi osalle keskustelijoista

Nimimerkki Verottajalta selvät säännöt toivoi:

-Olisi hyvä jos viranomainen antaisi selkeät säännöt sen suhteen, millaisten ja minkä suuruisten palvelusten vaihto on veronalaista. Entä jos vain toisen palvelus on verotettavaa ja toisen ei? Maksetaanko myös sotu-maksut? Miten palvelusten arvo määritellään? Pitääkö ottaa vakuutus ja täyttää muita työnanatajan velvoitteita?

Nimimerkki Veronalle veron alle huomautti, että aikapankeissa on olennaisempaa myös jokin muu kuin palvelusten verotettava ja rahassa mitattava arvo:

-Veroja kerätään valtion ja yhteiskunnan ylläpitämiseksi; aikapankki ylläpitää pienempiä yhteisöjä palvellen samaa tarkoitusta. Kannattaisi varmaankin muistaa, ettei pelkkä rahan kerääminen auta kuin sitä tahoa, joka sitä kerää ja käyttää tarkoituksiinsa. Yleishyödyllinen työ puolestaan konkretisoituu yksilön elämässä avun antamiseksi tai saamiseksi ja tekee elämän siedettävämmäksi ruohonjuuritasolla.

Jo nyt kannetaan "toviveroa"

Nimimerkki Mieti tovi rahan verotusta kiepsautti ovelasti koko kysymyksen ympäri ja esitti verotusta suunitteleville viranomaisille syvällisen kysymyksen:

-Todellisuudessa rahatalous käyttää jatkuvasti valtavat määrät ilman rahaa toimivan talouden voimavaroja pysyäkseen ylipäätään pystyssä. Sen vaihdon, jolla rahalinen talous jatkuvasti saa voimavaroja rahattomalta taloudelta, on rahatalouden hallinto jättänyt harmaan rekisteröimättömäksi. Näin kaikki rahatalous ja sitä hallinnollisesti ylläpitävä julkinen hallinto ja yksityinen yritysten hallinto kiertävät verotusta.

Nimimerkit Eelis ja Einomies muistuttivat puolestaan jo aikapankeissa käytössä olevasta "toviverosta" joka ohjataan yleishyödyllisiin tarkoituksiin:

-Aikapankeissa on otettu käyttöön tovivero, jonka kerryttämä saldo ohjautuu yleishyödylliseen toimintaan jo monella tavalla. Tämä on yksi hieno uusi tapa tuoda - ja luoda - yhteiskuntaa. Aikapankin toiminta nimenomaan tukee nykyistä taloutta.

Näin nimimerkki Eelis ja kysyy, että esimerkiksi jos ihminen saa aikapankin kautta lastenhoitajan ja pääsee tekemään palkkatyötään, niin eikö se ole verottajankin näkökulmasta kansantaloudellisesti kannattavaa.

Toviverosta muistutti myös nimimerkki Einomies ja tajosi verottajalle aikapankkiaktivistien auttavaa kättä:

-Toviveroa maksetaan jo nyt yhteiseen ja yleishyödylliseen, kansalaisille tarpeelliseen toimintaan. Eli osa töistä tehdään "veroluontoisesti". Jatkuvasti on mietinnän alla myös tämän osa-alueen kehittäminen ja ideointi, ja pyrkimyksenä on saada yhteiskunta ja julkishallinto ja verottajakin mukaan keskusteluun. Uusia toiminnan tapoja tarvitaan.

Verottajan tähtäintä ihmeteltiin

Moni kirjoittaja oli aivan vakavissaan sitä mieltä, että aikapankkien verotusta pohtiessaan verohallinto vain tuhlaa vähiä resurssejaan, joita pitäisi käyttää oikeiden veronkiertäjien kiinni saamiseen. Sitäkin ihmeteltiin, miten veroa aiotaan aikapankin vaihdosta kerätä. Näin esimerkiksi nimimerkki JesPe:

-Meneekö verotus miten? Esimerkiksi teet tunnin töitä vaikkapa hierojana, lasketaan työn keskimääräinen rahallinen arvo noin 30 euroksi ja siitä verotus ja muut kulut eli noin puiket valtiollee? Vai sitoudutaanko ajalla, eli jos teet vaikkapa sata minuuttia töitä pihallasi ja autat naapuria aikapankkiin niin sitoudut maksamaan veroja 20-40minuutin edestä verottajalle esimerkiksi siivoajana.

Nimerkki Jukkis oli myös huolissaan verottajan resursseista ja ehdotti, ei kuitenkaan ilmeisesti ihan haudanvakavissaan, seuraavaa ratkaisua:

-Tässä vero maksettaneen ajalla. Jos teet aikapankkitöitä nyt kymmenen tuntia, niin jatkossa niistä kymmenestö teet neljä tuntia verotoimistossa töitä. Tällahan ratkaistaaan verottajan resurssipula.

Suosittelemme sinulle