Hyppää sisältöön

Superkuu enteilee railakasta mittumaaria

Vanha kansa tiesi, että juhlat kannattaa ajoittaa täyden kuun aikaan: silloin ihmisillä riittää virtaa kukkua pikkutunneille. Kuun kierron kannalta juhannus sattuu tänä vuonna otolliseen aikaan. Viikonloppuna taivaalle nousee superkuu.

Superkuu innoitti monet kaivamaan yöllä kameransa esiin. Kuva: Mikko Kuusisalo

Tulevana viikonloppuna kuu näyttää silmin nähden suuremmalta. Syynä on se, että kuu tulee kiertoratansa lähimpänä maata sijaitsevaan pisteeseen eli perigeumiin. Kansanperinteessä täydenkuun ja etenkin superkuun on uskottu saavan ihmiset sekaisin.

- Samanlaisia vesimolekyylejä ne ovat, olivatpa sitten ihmiselimistön sisällä, pilvissä tai maaperän pohjavetenä. Eli sen perusteella voi ajatella, että kaikki ilmiöt, joiden on havaittu toimivan tai voimistuvan täydenkuun aikaan, ovat voimakkaampia nyt, kun kuu on lähellä maata, kertoo kansanperinteeseen perehtynyt kuututkija Anne Pöyhönen.

Onnettomuusriski kasvaa

Aivan juhannusaatoksi superkuu ei ehdi. Täysikuuta voidaan ihailla eteläisessä horisontissa 23. ja 24. kesäkuuta. Superkuun sattuminen juhannusviikonloppuun enteilee kuitenkin myös onnettomuuksia.

Kirvestä ei kannata juhannuksena ottaa esille, jos ei ole vuoteen halkoja hakannut.

Anne Pöyhönen

- Juhannuksena sattuu ja tapahtuu varsinkin sen alkoholin ja juhlatuulen ansiosta. Ja jos sää on vielä erityisen lämmin, niin sekin lisää onnettomuuksia. Kuitenkin sekä hätäkeskuspäivystys, poliisi, terveyskeskuspäivystys ja paloasemat on huomannut, että heillä on töitä täydenkuun aikaan. Ja nyt kun täysikuu osuu alkoholipitoiseen viikonloppuun, niin kyllä sitä ainakin itse vähän miettii, missä juhannusta viettää. Tien päällä ei ainakaan tee mieli olla, Pöyhönen toteaa.

Kansanperinteen näkökulmasta jussina kannattaakin ottaa rauhallisesti.

- Haavat vuotaa tavallista enemmän täysikuun aikana. Eli kirvestä ei kannata juhannuksena ottaa ensimmäistä kertaa esille, jos ei ole vuoteen halkoja hakannut, Anne Pöyhönen toteaa.

Lieventää krapulaa

Toisaalta täydenkuun on uskottu tuovan energiaa, joten aamuun asti juhliminen onnistuu superkuun aikaan tavallista viikonloppua helpommin.

Täydenkuun aikaan krapula ei kuulemma ollut lainkaan niin paha.

Anne Pöyhönen

- Kaksikymppiset miehet kertoivat, että he olivat kokeilleet ryypätä joka viikonloppu ja täydenkuun aikaan krapula ei kuulemma ollut lainkaan niin paha, Anne Pöyhönen naurahtaa.

Juhlimisen lisäksi superkuu on otollista aikaa villiyrttien keräämiseen. Kansanperinne kertoo, että täydenkuun aikaan yrteissä on eniten tehoa. Viikonloppuna kannattaa suunnata myös kalavesille.

- Kun täysikuu on horisontin korkeudella, niin iso kala syö parhaiten, Pöyhönen toteaa.

Suosittelemme sinulle